Svijet
0

Katastrofalan zemljotres izmijenio reljef, a možda i nagib zemljine ose

NINA
Snažan zemljotres, čiji je epicentar bio 250 kilometara jugoistočno od Sumatre, najvjerojatnije je izmijenio reljef u toj oblasti, a utjecao je i na nagib Zemljine osa, smatraju naučnici.

Poznato je, prenosi agencija AFP, da zemljotres jačine 9 stepeni Richterove skale izaziva pomjeranje obala i do do 20 metara.

Prema Paulu Tapponnieru, direktoru tektonske laboratorije Instituta Zemljine fizike (IPG), cijela rasjelina je, najvjerojatnije dužinom od oko 40 kilometara, skliznula 20 metara u smjeru jugozapada, a vjerojatno je došlo i do vertikalnih pomjeranja zemljišta od jednog ili dva metra u okolici otoka Siberut, 100 kilometara zapadno od Sumatre.

Tapponnier smatra da su vjerojatno južno od ekvatora neki dijelovi Sumatre potonuli, što se ne može provjeriti, jer su ti dijelovi zemlje pod kontrolom gerilaca.

Ken Hadnat iz američkog Geološkog instituta dijeli Tapponnierovo mišljenje, podsjećajući da je u pitanju bio zemljotres koji je trajao tri minute i 20 sekundi. Prema njemu, obala na sjeverozapadu Sumatre skliznula je oko 36 metara u pravcu jugozapada.

Oba stručnjaka podsjećaju da upravo zemljotresi stvaraju reljef. Posljednji veliki potresi poput ovog zabilježeni su 1960. u Čileu i 1964. na Aljasci. Prvi je izazvao pomjeranje zemljišta od 20 metara, a drugi nastanak novih otoka. Međutim, zemljotresi takve jačine ne utječu samo na izgled Zemlje već i na osu njene rotacije, na koju imaju djelovanje poput udarca na čigru.

Radi se o gotovo neosjetnim pomjeranjima zemljine ose, koja, na žalost, imaju velike posljedice. Astronomima su takva pomjeranja poznata. Prije 20.000 godina došlo je do pomjeranja unaprijed tj. precesije ravnodnevnice, što je promijenilo datume smjene vremenskih doba na Zemlji, zbog promjene nagiba zemljine osi.

Sve te promjene su poznate teoretski, ali naučnici ih još ne mogu precizno izmjeriti i izračunati njihove posljedice.