SAD
0

Katarski diplomata izazvao incident u avionu

FENA
Policajci specijalizirani za zračnu sigurnost savladali su u srijedu navečer jednog katarskog diplomatu koji je navodno pokušao aktivirati eksploziv sakriven u cipelama u avionu koji je letio iz Washingtona u Denver, objavile su američke televizije.

Vlasti su identificirale putnika kao Mohammeda al-Modadija, koji je treći sekretar i vicekonzul u katarskoj ambasadi u Washingtonu i koji zbog funkcija uživa diplomatski imunitet, objavila je televizija ABC News, prenio je AFP.

Avion kompanije United Airlines, koji je poletio s nacionalnog aerodroma Ronald Reagan u Washingtonu sa 157 putnika i šest članova posade, spustio se bez smetnji u Denver poslije incidenta, a tokom leta pratila su ga dva lovca F-16 američke ratne avijacije.

CNN-ov komentator za nacionalnu sigurnost Peter Bergen, izjavio je da su mu njegovi izvori potvrdili kako se radilo o "nesporazumu".

Pozivajući se na arapske diplomate u SAD-u kao izvore, Bergen je kazao da je incident izazvao diplomat ambasade Katara u Washingtonu, neopreznom opaskom o paljenju "bombe u cipeli", nakon što mu je postavljeno pitanje o sumnjivo dugom zadržavanju u toaletu aviona.

Bergen je spomenuo i mogućnost da je katarski diplomat pušio u toaletu.

Nakon slijetanja u Denveru, avion su okružila vozila FBI-ja i drugih sigurnosnih agencija. Diplomata je uhapšen, a istraga je u toku, izvijestio je CNN.