Protiv slabljenja valute
1

Katar uplaćuje Kairu još dvije milijarde dolara

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Katar je saopštio da će uputiti egipatskim vlastima bespovratnu pomoć od dodatne dvije milijarde dolara, od čega će 500 miliona dolara biti uplaćeno odmah, kako bi se zaustavilo slabljenje nacionalne valute te zemlje.

Politička kriza u zemlji dovela je do masovnog pretvaranja egipatskih funti u dolare u posljednjih nekoliko sedmica, zbog čega je nacionalna valuta pala na rekordno nisku vrijednost prema dolaru.

Ova informacija objavljena je ubrzo poslije sastanka katarske delegacije i egipatskih zvaničnika u Kairu, prenijela je Al Jazeera. Ukupna pomoć Katara egipatskom budžetu biće povećana na pet milijardi dolara.

Očekuje se da će tim Međunarodnog monetarnog fonda doputovati u Egipat u narednim sedmicama na sastanak sa egipatskim rukovodstvom.

Egipatski premijer Hisham Qandil jučer je objavio da je MMF "odlučan da i dalje podržava Egipat u vremenu ekonomskih izazova". Mediji su prenijeli informaciju da je MMF odobrio Egiptu zajam od 4,8 milijardi dolara.

Vlastima u Kairu je potreban svjež novac da bi pokrile sve veći budžetski deficit i ohrabrile strane investitore da se vrate na ovo nestabilno tržište. Uplatu strane pomoći odgađaju česti ulični sukobi i demonstracije.