Svijet
61

Katar nudi zaposlenje za 20.000 stanovnika Gaze

Anadolija
Doha
Doha
Palestinska vlada zaprimila je prijedlog od Katara koji namjerava osigurati 20.000 radnih mjesta Palestincima iz pojasa Gaze.

Ministar rada Palestine, Mamoun Abu Shahla, izjavio je da je Doha prezentovala plan za zapošljavanje 20.000 stanovnika Gaze.

O detaljima prijedloga za zapošljavanje Palestinaca bit će razgovarano tokom ministrove posjete Kataru u skorije vrijeme, dodao je Abu Shahla. 

Ministar je također, dodao da prijedlog ima za cilj olakšavanje krize nezaposlenosti u blokiranom Pojasu Gaze, gdje je procenat ljudi bez posla skočio na 65 posto otkako su izraelske snage započele snažne napade ovoga ljeta. 

Procenat nezaposlenih utvrdila je palestinska nevladina organizacija koja se zalaže za oslobađanje Pojasa Gaze od opsade i također je naglasila da je procenat siromašnih u Pojasu Gaze nakon krvave ofanzive dosegao strašnih 90 posto.

Čak i prije posljednje ofanzive, Gaza je bila pod izraelskom blokadom i napadima sa mora, kopna i iz zraka koji traju od 2006. godine.

Blokada je postala dodatno oštrija nakon što je 2007. godine palestinski pokret za otpora Hamas, preuzeo kontrolu nad obalnom teritorijom od svog rivala Fataha.