Svijet
2

Katalonski parlament usvojio nacrt odluke o referendumu o otcjepljenju

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Parlament španske pokrajine Katalonije usvojio je nacrt odluke o održavanju referenduma za nezavisnost ovog dijela Španije 9. novembra, koji sadrži i zahtjev španskom parlamentu da ovlasti katalonski parlament za organizaciju referenduma, a ovo je prvi konkretni korak katalonskih vlasti ka secesiji i nezavisnosti.

Vladajuća katalonska partija, Koalicija za jedinstvo (CIO), je sa opozicionom Republikanskom ljevicom (ERC) i Strankom zelenih (ICV) proteklog mjeseca postigla sporazum o glavnim smjernicama za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Prijedlog je u katalonskom parlamentu podržalo 135 poslanika, protiv se izjasnilo 43, a tri poslanika su bila suzdržana. Opozicione katalonske partije PPC, C's i PSC su protiv ideje referenduma, dok opoziciona Narodna unija (CUP) podržava ideju nezavisnosti, ali se protivi da se od Španije traži dozvola za referendum, te su bili suzdržani na glasanju. Tri poslanika iz reda opozicione partije PSC, suprotno odluci partije, glasali su za referendum i tako izazvali novu krizu unutar te političke opcije.

Poslanik katalonskog parlamenta Jordi Turull je istakao da je riječ o demokratskoj inicijativi i da se ovim piše važan dio historije Katalonije.

Glasnogovornica ERC-a Marta Roveira je kazala da je ovo ključni dan za katalonsku nezavisnost i da bi nedozvoljavanje referenduma od strane španske vlasti bilo svojevrsno gaženje demokracije i njenih principa.

Najglasniji protivnici referenduma dolaze i reda PPC-a, saveznika španske vladajuće Narodne partije. Liderka PPC-a Alicia Sanchez Camacho je kazala da je danas počeo proces podjele Španije.

„Mi nismo ni Kosovo, niti Škotska, mi smo Španija. Katalonska vlast nema ovlasti da odlučuje o budućnosti Španije. Referendum je ilegalan i samo će proizvesti dublje podjele među nama. Nećemo dozvoliti nikakve ucjene prema španskoj vladi“, poručila je Camacho.

U usvojenom nacrtu odluke o referendumu se navodi da će referendumsko pitanje glasiti "Da li želite da Katalonija postane država?", a u slučaju pozitivnog odgovora, glasači će odgovarati i na dodatno pitanje koje glasi "Da li želite da ta država bude nezavisna?". O ovom nacrtu će se u narednim sedmicama izjasniti i španski parlament, a analitičari već sa sigurnošću tvrde da će ishod glasanja biti negativan.

I vladajuća Narodna prtija, kao i glavna opoziciona Socijalistička radnička partija (PSOE), stava su da je inicijativa za otcjepljenje protivna španskom ustavu.