Izbori u Španiji 25. novembra
0

Katalonski nacionalisti neće imati apsolutnu većinu

SRNA
Katalonska nacionalistička partija CiU pobijedit će na regionalnim parlamentarnim izborima u Španiji 25. novembra, ali neće imati apsolutnu većinu, rezultati su provedenih anketa, što slabi svaku ambiciju za nezavisnost.

Stotine hiljada Katalonaca marširalo je u septembru ulicama Barselone zahtijevajući nezavisnost, dok vlada u Madridu uvodi teške mjere štednje, podsjeća Reuters.

Prema rezultatima četiri ankete koje su danas objavili španski listovi, partija CiU, koja se zalaže za nezavisnost, dobiće između 60 i 64 mjesta u katalonskom parlamentu, što je mala promjena u odnosu na trenutna 62 mjesta, koliko ih ima, i manje od 68, koliko joj treba za apsolutnu većinu.

Katalonski predsjednik Artur Mas obećao je da će, ako pobijedi na regionalnim izborima, održati referendum o nezavisnosti regiona, jednog od najbogatijeg u Španiji, a što je Madrid ocijenio kao nezakonito.

Apsolutna većina dala bi ovoj partiji bolji položaj u odnosu prema Madridu. Bez tog mandata, partija će morati da formira koaliciju ili traži podršku drugih stranaka.

Ankete, čiji su rezultati objavljeni u listovima "La vangardija" i "El mundo", stavljaju katalonske socijaliste (PSC) na drugo mjesto, sa manje od 20 mjesta. Socijalistička partija je trenutno druga po snazi partija u katalonskom parlamentu.

Ipak, prema rezultatima anketa objavljenim u listovima "El pais" i "ABC", vladajuća partija desnog centra - Narodna partija (PP) je na drugom mjestu.

Predsjednik PP premijer Mariano Rajoy rekao je da inicijativa Masa za nezavisnost nanosi štetu Španiji u inostranstvu.

Iste ankete pokazale su da skoro trećina ispitanika podržava nezavisnost Katalonije, koja u privredi Španije učestvuje sa jednom petinom.

Špansko Ministarstvo finansija saopštilo je juče da će platiti Kataloniji 3,3 milijarde evra u novembru kao pomoć zaduženom regionu.