Svijet
1

Katalonija najavila borbu za referendum o nezavisnosti

FENA
Artur Mas
Artur Mas
Katalonija će se boriti za pravo da održi referendum o nezavisnosti, a ako zatreba obratit će se i međunarodnim sudovima, izjavio je u ponedjeljak predsjednik te španske pokrajine Artur Mas katalonskoj televiziji TV3.

Ako vrhovni sud u Španiji proglasi neustavnim referendum o katalonskoj nezavisnosti, "mi ćemo internacionalizirati spor i prenijeti ga na nivo Bruxellesa i evropskih sudova", upozorio je Mas.

Katalonska vlada je zatražila da se 25. novembra održe prijevremeni izbori, nakon što je španska vlada odbila da pregovara o takozvanom fiskalnom paktu s vlastima te sjeverne španske pokrajine.

Nezavisna Katalonija i dalje bi sarađivala sa Španijom na poljima ekonomije i odbrane, a njena autonomija bi bila ograničena činjenicom da "EU postaje sve važnija i važnija", rekao je Mas.

Španski ministar pravosuđa Alberto Ruis Galardon u ponedjeljak je upozorio Masa da će ga smatrati lično odgovornim u slučaju da bude raspisan referendum o secesiji Katalonije.

"Ako jedna osoba počini neko nezakonito djelo, ne treba da budu kažnjeni svi građani Katalonije, već samo ta osoba", izjavio je ministar u intervjuu za špansku TV stanicu La Sexta, podsjećajući da član 155 španskog ustava dopušta Španiji da ukine autonomiju nekog regiona.

"Mas mora da kaže istinu, a istina je da ne može da uradi ono što priča da će uraditi", rekao je Galardon, prenosi novinska agencija Ansa.

Španski parlament je prošle sedmice blokirao održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, u kojoj prema procjenama više od polovine Katalonaca želi nezavisnu državu.

U Barceloni se 11. septembra okupilo milion i po ljudi tražeći nezavisnost Katalonije od ostatka Španije, a mnogi demonstranti su optuživali Španiju da ih je uvukla u ekonomske nevolje.

Katalonija, sa sopstvenim jezikom i posebnom kulturom, jedna je od 17 autonomnih pokrajina u Španiji.