Svijet
0

Kasparov: Putin guši medijske slobode u Rusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svjetski šahovski prvak koji je sada politički aktivist, Gari Kasparov, poručio je svjetskim medijskim čelnicima da premijer Vladimir Putin guši slobodu štampe u Rusiji i zatražio od njih da izvrše pritisak na vođe u Kremlju u vezi s tim.

Kasparov (45) postao je najmlađi svjetski šahovski prvak u historiji 1985. godine. Ruski velemajstor ostao je na vrhu svjetske šahovske rejting liste do povlačenja 2005. kako bi se posvetio politici u svojoj domovini, pridružujući se Drugoj Rusiji, koaliciji koja se protivi Putinovoj vladavini.

Kasparov je izjavio da se Putin i njegove kolege moraju suočiti s pritužbama zbog svog odnosa prema medijskim slobodama, prenio je AP.

"Osigurajte da oni moraju odgovoriti i osigurajte da vaše vlade potegnu to pitanje", poručio je on pred dvjestotinjak visokih zvaničnika medijske industrije vijesti tokom svečanog ručka na Svjetskom kongresu novina u Švedskoj.

U ponedjeljak je ruski predsjednik Dmitri Medvedev tražio od parlamenta da ukine zakon koji se u široj javnosti smatra ograničavajućim prema medijima.

Nije bilo odmah jasno da li je potez Medvedeva nagovještaj njegove namjere da zauzme liberalniji stav u odnosu na Putinovu eru, čijim je osmogodišnji mandat bio obilježen ograničavanjima sloboda postsovjetskih medija kao i političkih sloboda.

Putin je postao ruski premijer 8. maja nakon što je okončao maksimalno dopuštena dva uzastopna mandata na mjestu predsjednika. Kasparov se neuspješno natjecao za predsjednika u ovoj godini.

Oko 1.800 čelnika industrije vijesti prisustvuje trodnevnom Svjetskom kongresu novina, koji je otvoren u ponedjeljak u Goteborgu. Udruženje tvrdi da je grupa medijskih organizacija iz SAD-a i drugih zemalja svijeta koja štiti interese globalne noivinarske industrije.