Kabul
0

Karzai zaplakao tokom govora o problemima Afganistana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Afganistana Hamid Karzai zaplakao je u utorak tokom govora u jednoj srednjoj školi u Kabulu, dok je govorio o problemima te centralnoazijske zemlje.

U obraćanju profesorima i učenicima, koji je prenosila nacionalna televizija, Karzai je rekao da će zbog rata njegovo trogodišnje djete možda napustiti domovinu, prenosi BBC.

Predsjednik je izrazio žaljenje zbog toga što su djeca i profesori, zbog stalnih bombi i prijetnji napadima, uplašeni da idu u školu.

Karzaijev govor bio je usmjeren na promovisanje važnosti obrazovanja u Afganistanu, zemlji u kojoj je, kako se vjeruje, svaki četvrti čovjek nepismen.

Karzai je zaplakao dok je govorio da želi da se ljudi u njegovoj zemlji obrazuju i postanu samodovoljni.

  • Naši sinovi ne mogu da pohađaju školu zbog bombi i samoubilačkih napada. Naši profesori ne mogu da idu u školu zbog prijetnji ubistvom. Škole su zatvorene, požalio se Karzai.

Na televizijskim snimcima vidi se da je nekolicina prisutnih u publici takođe plakala.

Tokom dana u napadu bombaša samoubice na zapadu Afganistana ubijeni su zamjenik guvernera pokrajine Ghazni Muhammed Qasim Alahyar, njegov sin, rođak i trojica tjelohranitelja.

U napadu, koji se dogodio na aerodromu u istoimenoj prijestonici te pokrajine, ranjeno je osam osoba.

Ova godina je bila najkrvavija u Afganistanu od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine, uprkos prisustvu oko 150.000 stranih trupa u toj zemlji.

Nasilje koje je u porastu izazvalo je povećanu zabrinutost Washingtona, uoči revizije strategije za Afganistan koju će predsjednik Barack Obama predstaviti u decembru.

NATO i afganistanske snage započele su ovih dana operaciju "Udar zmaja", koja će biti usmjerena na protjerivanje talibana iz Kandahara, njihovog najtvrđeg uporišta.