Svijet
0

Karzai za pomirenje s talibanima traži pomoć Saudijske Arabije

FENA
Hamid Karzai (Foto: AP)
Hamid Karzai (Foto: AP)
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u srijedu će u razgovoru s kraljem Abdullahom od Saudijske Arabije zatražiti podršku, vjerovatno i finansijsku, za pomirenje s talibanima.

Saudijska Arabija, međutim, zahtijeva da talibani odustanu od zaštite Osame bin Ladena, rođenog Saudijca, čija je grupa u prošlosti izvodila krvave napade i u kraljevstvu, prije nego što Rijad prihvati da bude posrednik u afganistanskom mirovnom procesu.

"Znamo dobro Karzaija i znamo njegov cilj. On nije nov za nas jer je Saudijska Arabija već bila uključena u napore za postizanje pomirenja u Afganistanu", izjavio je Jamal Khashoggi, bivši saudijski diplomata, a sada komentator dnevnog lista Al-Watan.

Karzai je prošle sedmice na međunarodnoj konferenciji za pomoć njegovoj zemlji u Londonu istakao da Saudijska Arabija može odigrati značajnu ulogu u pomirenju u Afganistanu, jer je već radila na približavanju vlasti u Kabulu i talibana.

Za pomirenje u Afganistanu zalažu se i Sjedinjene Države, ali računaju na dogovor Karzaija s umjerenijim talibanima, a ne s ekstremistima koji su u vezi s Bin Ladenovom Al-Qaidom, podsjeća Reuters.

Karzai u ostvarenju plana pomirenje u svojoj zemlji računa i na pomoć susjednog Pakistana, o čemu će, očekuje se, uskoro imati izravne kontakte s Islamabadom.

Od rušenja talibanskog režima 2001. prošla godina je bila rekordna po broju žrtava među afganistanskim civilima i stranim vojnicima.

Zapadne zemlje, koje u Afganistanu imaju više od 110.000 vojnika, smatraju da rat ne može biti dobiven vojnički i zalažu se za dijalog s talibanima.

Takvo stajalište dobilo je široku podršku na konferenciji održanoj u Londonu.