Afganistan
0

Karzai vodi na predsjedničkim izborima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dosadašnji predsjednik Hamid Karzai i dalje vodi na predsjedničkim izborima u Afganistanu, nakon njega slijedi njegov glavni protivnik Abdullah Abdullah, prema novim djelimičnim rezultatima izborne komisije koji se odnose na glasačke listiće sa 60 posto glasačkih mjesta.

Ove brojke, koje je nezavisna izborna komisija (IEC) najavljivala od 25. augusta "na kapljicu", odnose se na 60,34 posto glasačkih ureda podijeljenih po svim regijama zemlje.

Prema brojkama IEC-a, Karzai je kao favorit prikupio do srijede navečer 47,3 posto važećih prebrojanih listića, u odnosu na 32,6 posto za bivšeg ministra vanjskih poslova Abdullaha Abdullaha.

Dan nakon predsjedničkih izbora održanih 20. augusta Karzaijeva stana je proglasila pobjedu u prvome krugu, dok je Abdullah izjavio da vodi, te optužio dosadašnjeg predsjednika za veliku izbornu krađu.

Da bi odnio pobjedu u prvom krugu, kandidat mora prikupiti najmanje 50 posto glasova plus jedan glas više. U suprotnome se organizira drugi krug izbora, najvjerojatnije u oktobru.

Od 3.689.715 valjanih glasačkih listića Karzai je dobio 1.744.428, dok je Abdullah Abdulah dobio 1.201.838, a trećeplasirani Bashardost 426.331.