Kabul
0

Karzai pozvao Obamu da preispita rat u Afganistanu

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Predsjednik Afganistana Hamid Karzai pozvao je američkog predsjednika Baracka Obamu da preispita načine na koje se vodi rat u Afganistanu, s obzirom na to da broj civilnih žrtava u toj zemlji i dalje raste, saopćio je u subotu ured Karzaija.

U razgovoru koji su dvojica predsjednika vodili putem video veze, Obama je pristao da razmotri ovaj prijedlog, dodaje se u saopćenju.

Dvojica predsjednika složili su se da treba započeti diskusiju o strategiji koja bi podrazumijevala djelotvornije načine borbe protiv terorizma, navedeno je u saopćenju.

Rat protiv terorizma nećemo dobiti u afganistanskim selima, već je potrebna strateška procjena metoda borbe, dodaje ured afganistanskog predsjednika.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o pripremi parlamentarnih izbora 18. septembra, kao i o borbi protiv korupcije, prenio je Reuters.

Brojne civilne žrtve u napadima vojske SAD-a i drugih stranih snaga izazvale su prošle godine ozbiljne nesuglasice između afganistanske vlade i njihovih zapadnih saveznika.

Prošlog mjeseca, internet sajt WikiLeaks objavio je desetine hiljada klasificiranih dokumenata o ratu u Afganistanu i najavio da će objaviti još 15.000 dokumenata, bez obzira na zahtjev Washingtona da se taj materijal ukloni i vrati vlastima SAD.

Izvještaj Ujedinjenih nacija, objavljen ove sedmice, navodi da je broj civilnih žrtava u Afganistanu tokom prve polovine ove godine porastao za 31 posto i da je tokom tog perioda ubijen 1.271 civil.

U izvještaju se, međutim, tvrdi da su za 76 posto civilnih žrtava odgovorni talibani i ostale pobunjeničke grupe.