Svijet
0

Karzai pozvao na "oštriji pristup" u svjetskoj borbi protiv terorizma

FENA
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je na "oštriji pristup" u globalnoj borbi protiv terorizma nakon samoubilačkog napada u kojem je ubijeno 30 ljudio u Kabulu u subotu.

Dvoje civila i 28 vojnika je ubijeno u napadu, saopćio je novinarima Karzai sumornog lica nakon što je u eksploziji uništen autobus afganistanske vojske u blizini centra grada, javio je AP.

"Napad je nešto što nam ukazuje da se rat protiv terorizma mora nastaviti s oštrijim pristupom.", izjavio je predsjednik novinarima.

"Od Alžira do Indonezije, od Sjedinjenih Država do Japana, svi se moramo držati zajedno i ostati čvrsti u ratu protiv terorizma", kazao je.

"Samo kolektivnom borbom možemo spasiti narode svijeta ovog zla", dodao je.

Ekmstremistički talibanski pokret, kojio je vladao zemljom do 2001., saopćio je da je odgovoran za eksploziju za koju je njegov portparol izjavio da je bila dio operacije koja je pokrenuta za sveti mjesec posta Ramazan.

Karzai je izjavio da je napad bio "protiv čovječnosti, definitrivno protiv islama".

"Čovjek koji se naziva muslimanom ne bi raznio nevine ljude u mjesecu Ramazana", kazao je.

Drugi zvaničnici također su saopćili da je oko 30 ljudi ubijeno u eksploziji, jednoj od najpogibeljnijih tokom skoro šestogodišnje pobune ekstremističkog talibanskog pokreta, svrgnutog krajem 2001. zbog pružanja utočišta operativcima al-Qaide.

Karzai je izjavio da je napad "uzrok dubokog žala i tuge" i obećao je finansijsku pomoć porodicama žrtava.