Šta Amerikanci misle o državnicima
0

Karzai paranoičan, Mugabe lud, Berlusconi slab...

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprkos hakerskim napadima WikiLeaks je objavio nekoliko stotina hiljada povjerljivih dokumenata i to putem The Guardiana, New York Timesa, Der Spiegela, Le Mondea i El Paisa.

Među objavljenim su i dokumenti u kojima se navode privatne impresije američkih ambasadora o svjetskim liderima.

Evo šta američki ministri i ambasadori misle o najutjecajnijim liderima na svijetu:

Muammar Gaddafi, predsjednik Libije ne može putovati bez bujne, plave medicinske sestre iz Ukrajine, zapisao je jedan od diplomata.

U izvještaju iz američke ambasade u Tripoliju navodi se da se Gaddafi plaši visine i ne voli letjeti preko vode. Voli jahanje, flamenco ples i bio je veoma uznemiren kada su mu vlasti odbile dati dozvolu da postavi svoj beduinski šator u New Yorku.

Dmitry Medvedev, predsjednik Rusije je službeno viši partner Vladimira Putina u vladi, ali u američkim dokumentima se navodi da je odnos njihovih snaga poosve drukčiji.

Kako se navodi u jednom izvještaju iz 2008. godine, Putin se ponaša poput Batmana, dok Medvedev glumi Robina.

U dokumentima koje je objavila stranica WikiLeaks Vladimir Putin, ruski premijer, opisuje se kao alfa mužjak, a diplomate navode i to da je zahvaljujući svom macho izgledu i autoritetu uspio razviti nevjerovatno blizak odnos sa premijerom Italije, Silviom Berlusconijem.

Navodno, njih dvojica su razmjenjivala skupocjene poklone, a američki zvaničnici su se plašili toga da će Berlusconi postati Putinov "glasnik" u Evropi.

Italijanski premijer Silvio Berlusconi, pak, opisan je kao fizički i politički slaba osoba, te kao nemoćan, sujetan i nedjelotvoran evropski lider.

Jedan od američkih diplomata zabilježio je i to da se Berlusconi ne odmara dovoljno jer ne stiže od brojnih noćnih, ludih zabava.

U izvještajima je također naglašena i zabrinutost zbog ugovora između Italije i Rusije.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u dokumentima je opisan kao "car bez odjeće". Navodi se da je Sarkozy u nekom svom stilu autoritativan, ali je bez obzira na to i dalje mekušac.

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisana je kao žena koja izbjegava svaki rizik i rijetko kad je kreativna. Zamjereno joj je i to što uopće ne reaguje na kritike i što je ništa ne dotiče.

Američke diplomate su zabilježile i to da Merkelova stupa u međunarodne odnose samo kako bi priskrbila što veći profit za svoju zemlju.

U dokumentima se spominje i predsjednik Afganistana, Hamid Karzai.

On je opisan kao paranoična i iznimno slaba osoba koja uopće ne želi slušati kada joj se iznose činjenice, ali lako povjeruje onima koji dođu da prijave nevjerovatno bizarne događaje ili tračarije protiv njega.

U nedjelju objavljenim dokumentima velika pažnja je posvećena Iranu. Između ostalog u jednom djelu je čak iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad upoređen s Adolfom Hitlerom.

U dokumentima se navodi da je Saudijski kralj Abdulalah neprestano tražio od Amerike da napadne Iran i uništi njihov nuklearni program.

U dokumentima se spominje i predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe. Njega je navodno jedan ministar južnmoafričke vlade opisao kao ludog starca.

Amerikanci su pak Mugabea opisali kao nemilosrdnog čovjeka i brilijantnog taktičara, ali ga sputava njegov ego i vjera u vlastitu nepogrješivost.

Kim Jong-il, sjevernokorejski vođa, opisan je kao mlohavi stari momak koji je nakon moždanog udara pretrpio i fizičke i psihičke traume.

Dokumenti također otkrivaju da su američki i južnokorejski zvaničnici razgovarali o ujedinjenoj naciji Koreanaca, u slučaju da dođe do pada Sjeverne Koreje.

I, kao posljednji navodi se predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh, kojeg su američke diplomate opisale kao dosadnu i nestrpljivu osobu.