Svijet
1

Karzai osudio NATO-ovo bombardovanje u kojem je poginulo dvoje djece

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je u nedjelju NATO-ovo bombardovanje u kojem je ubijeno dvoje djece na jugu Afganistana.
  • Rat protiv terorizma ne može uspjeti u afganistanskim kućama i selima već po uporištima skloništima izvan naših granica - izjavio je šef države, izrazivši "iskreno saučešće" porodicama žrtava.

Dvoje djece od najmanje sedam godina, po riječima Karzaija, od 7 i 8 godina prema Amiru Mohamadu Ahundzadi, guverneru Oruzgana, pokrajine u kojoj se dogodio incident, ubili su u četvrtak ujutro australski vojnici dok su djeca sakupljala drva.

Šef australijske vojske, general David Hurley, izjavio je u nedjelju "da duboko žali da su međunarodne NATO-ove snage u Afganistanu (Isaf) odgovorne za nenamjernu smrt dva afganistanska dječaka" i dodao da je "suviše rano" kako bi se znalo "ko je odgovoran".

  • Mi preuzimamo potpunu odgovornost za ovu tragediju - izjavio je general Joseph Dunford, zapovjednik Isaf-a, čiji su dio i australske trupe.

Smrt civila, posebno djece, u bombardovanjima ili NATO-ovoj pucnjavi, izazvala je u više navrata gnjev predsjednika Karzaija čije su primjedbe uvijek protiv prisustva međunarodnih snaga u njegovoj zemlji.

Najveći dio australskog kontigenta, 1.550 ljudi, nalazi se u pokrajini Uruzgan i posvećena je obuci afganistanskih vojnika u očekivanju odlaska NATO-ovih snaga do kraja 2014. godine.