Svijet
0

Karzai ocijenio da je američko pojačanje zakasnilo sedam godina

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozdravio je dolazak 17.000 američkih vojnika da pomognu u Afganistanu, ali je ocijenio da su "zakasnili sedam godina".

"Stalno smo ih tražili, to se nije se ostvarilo, kasne sedam godina", rekao je Karzai u četvrtak u intervjuu američkoj televiziji "TV-User's", prenosi Reuters.

On je istaknuo da je od 2002. godine tražio da se poveća broj međunarodnih vojnika u njegovoj zemlji da bi se osigurala sigurnost i granice zemlje kako bi se spriječili teroristi da ulaze u Afganistan, ali da pojačanje nikako nije stizalo.

U Afganistanu je trenutno oko 70.000 stranih vojnika koji, pod komandom SAD-a i NATO-a, pomažu afganistanskim vojnim i policijskim snagama u borbi protiv talibanskih pobunjenika (ISAF).

Predsjednik Afganistana je pozdravio novi pristup Baracka Obame američkoj politici prema Afganistanu, ističući i posebno pozdravljajući opciju povećanja broja afganistanskih vojnika i policajaca.

Bijela kuća je odbila komentirati politiku novog predsjednika prema Afganistanu, ali je dnevnik The New York Times objavio kako se razmatra mogućnost da se udvostruči broj vojnika i policajaca u toj zemlji na ukupno 400.000.