Svijet
0

Karzai: Frustrirani talibani ubijaju školsku djecu

FENA
Hamid Karzai
Hamid Karzai
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je nakon razgovora s američkim domaćinom Georgeom W. Bushom u Camp Davidu u ponedjeljak uvečer nazvao talibane poraženim kukavicama koje zbog svojih frustracije ubijaju školsku djecu.

Dolazak predsjednika Karzaija u Sjedinjene Države uslijedio je nakon niza izvještaja o porastu uticaja talibana u toj državi na jugu Azije, sve većim količinama sirovog opijuma koji se u njoj proizvodi te nepovoljnog uticaja civilnih žrtava u sukobama NATO-a i radikalnih islamista na raspoloženje lokalnog stanovištva.

Ti izvještaji doveli su do vala optužbi, prvenstveno na račun administracije predsjednika Busha, da je radi komplicirane avanture u Iraku u potpunosti zapostavio glavni front u "globalnom ratu protiv terorizma", odnosno dozvolio "uskrsnuće" vjerskih učenika talibana, za koje se nakon zapadne invazije 2001. na Afganistan činilo da su sasvim poraženi.

"To su snage koje su poražene, frustrirane i koje iz straha ubijaju djecu na putu za školu", rekao je Karzai, koji je prvi demokratski izabrani predsjednik u historiji Afganistana.

Predsjednik Bush je afganistanske ektremiste nazvao "hladnokrvnim ubicama... mračnih vizija".

Bush je za rat u Afganistanu prikupio prilično široku koaliciju, uglavnom iz NATO-a, no od članica Alijanse se uz bok s Amerikancima bore jedino Kanađani i Britanci.

Nijemci i Španci su se zato našli na meti ozbiljnih kritika senatora u Kongresu SAD-a, koji su te saveznike optužili za zloupotrebu američkog prijateljstva i ultimativno zatražili da se uključe u sukobe. Američki bijes rezultat je činjenice da je Nijemcima i Špancima "zapalo" da nadziru dijelove Afganistana u kojima se praktično ništa ne događa, prenijele su agencije.

Te dvije zemlje se međutim odbijaju priključiti ogorčenim borbama koje protiv talibana i grupa povezanih s međunarodnom terorističkom mrežom Al-Qaidom vode američki i vojnici iz Velike Britanije i Kanade.

U toku dosadašnjeg rata u Afganistanu od ukupno 646 pripadnika koalicijskih snaga koji su do sada ubijeni 422 su bili Amerikanci, 68 Britanci i 66 Kanađani.

Predsjednik Bush je rekao da je glasno najavljivana "proljetna ofanziva" talibana uspješno spriječena odlučnom ofanzivom združenih snaga NATO-a i Afganistana, odnosno ozbiljnom kampanjom 110.000 Afganistanaca, te 23.500 Amerikanaca i 26.000 ostalih saveznika.

Talibani su, međutim, prije dvije sedmice uspjeli oteti 21 Južnokorejca, koji su sada predmet tajnih pregovora između otmičara i ostatka svijeta, pri čemu najznačajniji predstavnik Washingtona za taj dio svijeta, nekadašnji glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher nije isključio čak ni vojnu akciju usmjerenu ka oslobađanju tih ljudi.

Karzai je također izrazio nadu da će tokom predstojeće Loja džirge - tradicionalnog okupljanja uglednih Afganistanaca, koje u četvrtak počinje u Kabulu, postati jasnije ko podržava talibane.