Svijet
0

Karzai doputovao u posjetu Pakistanu

FENA
Afganistanski predsjednik u srijedu je doputovao u Pakistan na razgovore o usklađivanju borbe protiv militanata iz redova talibana i Al-Qaide duž zajedničke granice dviju zemalja, što je izazivalo napetosti između dvije američke saveznice.

Na počertku svoje dvodnevne posjete afganistanski predsjednik Hamid Karzai planira se sastati s pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom kako bi raspravljali o ekonomskim vezama kao i o intenziviranju borbe protiv pobunjenika, saopćio je glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Mohammed Sadiq, javio je AP.

Afganistanski zvanici u više navrata su tvrdili da talibani i militanti povezani s Al-Qaidom koriste baze unutar Pakistana kako bi izvodili zajedničke napade protiv Karzaijeve vlade koja ima američku podršku.

U govoru održanom prošle sedmice Karzai je izjavio da su utočišta militanata smještena izvan afganistanskih granica i kako želi da se u borbi protiv terorizma pod američkim vodstvom "napadnu njihova utočišta i centri za obuku".

Kritike su također došle i od pakistanske opozicijske liderke Benazir Bhutto, koja je optužila Musharrafa da nije uspio spriječiti širenje islamskog radikalizma. Ona je u utorak obećala slomiti ekstremističke grupe ako pobijedi na parlamentarnim izborima 8. januara, koji imaju za cilj obnovu demokratije u zemlji.

Musharrafova vlada negirala je optužbe i Bhuttove i Afganistana, ali su sigurnosni zvaničnici priznali da plemenski borci i militanti arapskoga, afganistanskog i centralnoazijskog porijekla djeluju u plemenskim regijama zemlje duž afganistanske granice.

Upitan da li će to sporenje biti predmetom današnjeg sastanka, Sadiq je izjavio: "Raspravljat ćemo o našoj zabrinutosti: ako oni imaju bilo kakvih briga, mi ćemo raspravljati i o njima."

Karzaijev avion sletio je u zračnu bazu u blizini prijestonice Islamabada u srijedu popodne.

Sadiq je opisao Karzaijev put kao "važnu političku posjetu". "Sva pitanja koja su važna za naše međusobne odnose bit će na stolu tokom te posjete", izjavio je on novinarima.

Nedavni američki obavještajni izvještaj nagovještava da bi se pripadnici Al-Qaide, okrivljene za napade na SAD 11. septembra 2001., mogli pregrupirati u Sjevernom Wauziristanu, plemenskoj regiji gdje militanti posljednjih mjeseci skoro svakodnevne izvode napade protiv pakistanskih snaga sigurnosti.

Kada je proglasio vanredno stanje u novembru, Musharraf je kao razlog naveo i borbu protiv sve snažnijih radikala duž granice s Afganistanom.

Vanredno stanje je ukinuto, ali je u Pakistanu zabilježeno nekoliko samoubilačkih napada u posljednjim sedmicama. Jedan bombaš u petak se raznio u prepunoj džamiji i ubio 56 ljudi.