Svijet
8

Karipska Grčka: Portoriko nema novca za otplatu duga od 70 milijardi eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Portoriko, američka teritorija u Karibima, mogao bi okusiti sudbinu koja neodoljivo podsjeća na grčki scenarij.

Dio Sjedinjenih Američkih Država koji uživa poseban status, niti država – niti kolonija, trenutno duguje alarmantnih 70 milijardi eura. S obzirom na malu teritoriju i tek 3,5 miliona stanovnika, Portoriko je u velikim problemima.

Ti problemi su uglavnom posljedica loše porezne politike. Nakon što je prije deset godina podignut porez za proizvođače, oni su postepeno počeli zatvarati svoja postrojenja posljedično ostavljajući stanovništvo bez posla.

Da stvar bude gore, danas kada mladi masovno napuštaju ostrvo, postojeće kompanije uživaju bezobrazno male poreze. Microsoft koji veliki broj svojih proizvoda kreira upravo u Portoriku, državi plaća samo 1,09 posto poreza.

Kako bi se izvukao iz problema, vlasti ostrva su podigle milijarde eura u kreditima, a koji su masovno odobravani bez obzira na loše ekonomske pokazatelje vezanih za njjihov povrat, piše Bussines Insider.

Ostrvo sada nije u mogućnosti da vraća dugove, a guverner Alejandro García Padilla zvanično je zatražio pomoć. Ostrvo je nedavno propustilo plaćanje rate od oko 50 miliona eura, što je prvi zabilježeni slučaj u više od 100 godina postojanja pod suverenitetom SAD-a. Situacija čak ne dozvoljava da Portoriko proglasiti eventualni bankrot jer Washington svojoj teritoriji nije odobrio takvu vrstu finansijske autonomije.