Svijet
0

Kardinal Barragan o matičnim stanicama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kardinal Javier Lozano Barragán, predsjednik Papinskoga vijeća za pastoral zdravstva izrazio je veliko zadovoljstvo zbog važnoga otkrića o matičnim stanicama, javlja KTA.

Kada je riječ o bilo kakvoj transplantaciji načela su jasna ona ne treba stvarati veliku nepriliku, nenadmašivu štetu, a onaj tko ju prima da ju može primiti bez opasnosti i s pozitivnim ishodo, izjavio je kardinal.

Također je izjavio: "Ako se uzimanjem amnijske tekućine ne stavlja u teškoću i opasnost darovatelja, i ako se može staviti u epruvetu ili u organizam primatelja, a to na medicinskoj razini ne prouzrokuje negativnu posljedicu, onda mislim da ne postoji problem."

"Budući da ja nisam naučnik niti sam stručnjak za genetiku i embriologiju, ovo govorim s dužnom mjerom opreza. Ako se poštuje načelo koje smo uvijek imali da se ne škodi, ne sudi ili osuđuje, mislim da nema etičkih problema. Etičkoga problema nije bilo s odraslim matičnim stanicama, dok je bilo s embrijskim, jer se uništavao embrij", istaknuo je kardinal.

Na primjedbu novinara kako poštujući iznesena načela nema zapreke za uporabu matičnih stanica, kardinal je kazao kako se bez tačnog i detaljnog poznavanja problema ne osjeća davati takve općenite tvrdnje, jer nije naučnik da može vidjeti dokle sežu primarni, a dokle sporedni učinci ovoga problema.

"Radije prepuštam ovo pitanje naučnim stručnjacima, strukovnim liječnicima, profesorima, koji se posvećuju tom problemu. U prvi mah, po onome što smo čuli, ne bi trebalo biti prepreka. Želim se povjeriti sudu osoba kompetentnih u ovim znanostima, istaknuo je kardinal i dodao kako je Gospodin u Knjizi postanka rekao čovjeku, kad ga je postavio na zemlju, da vlada ne kao apsolutni gospodar, nego kao gospodin, odnosno da čini tako da zemlja i sve stvoreno napreduje, a ne da nazaduje. Dakle, sve ono što je istinski napredak, što izgrađuje čovjeka u njegovoj slojevitosti, trebamo reći da je dobro."

"A koji je najjednostavniji pojam dobra?", zapitao je kardinal. "Dobro je ono što nam odgovara, ne egoistički, nego nam odgovara jer smo bića u razvoju, koja se neprestano izgrađuju. Dobro je ono što nam pomaže da se izgrađujemo. Zlo je ono što nas uništava, zaključio je kardinal."