Hag
0

Karadžiću omogućene posjete i tel. razgovori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji provodi treći dan u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, dobio je mogućnost da se poslije višegodišnjeg skrivanja, kada to bude želio, sretne ili razgovara telefonom sa članovima svoje porodice, pravnim zastupnicima i prijateljima.

"Karadžić može u svako doba da zatraži od Sekretarijata tribunala da mu odobri pravo na posjetu", rekla je danas glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić izvještaču Tanjuga iz Haaga.

Ona nije mogla da kaže da li je i čiju posjetu eventualno Karadžić već zatražio, pošto, kako je navela, "Tribunal ne može da daje takve informacije javnosti".

"Kao i svi optuženi u pritvorskoj jedinici, Karadžić će imati pravo na posjete, naročito porodice i legalnih pravnih zastupnika, tako da u momentima kad to želi treba da popuni formular, navede čiju bi posjetu želio i kada, i da o tome obavijestiti Sekretarijat Tribunala", objasnila je Jelačić.

Prema pravilima Tribunala, nema ograničenja kada bi neko i u kom vremenskom razmaku između posjeta mogao da traži novu - jedino o tome treba da bude obaviješten sekretarijat.

Upitana da li postoji neka određena osoba koja odlučuje o tome ko može, a ko ne može da posjećuje Karadžića u pritvoru, Jelačić je odgovorila da "tu nema velikih odluka" i da sve što optuženi mora da uradi je da "obavijestiti sekretarijat ko bi došao - rodbina, prijatelji, advokati, i datum kada bi došli".

Ona je istakla da "svaki pritvorenik ima neprikosnoveno pravo da primi svoju porodicu i advokata".

Pritvorenici koji se od optužbi Haškog tužilaštva pred Tribunalom brane sami imaju pravo da prime posjete pravnih savjetnika, koji mogu da prisustvuju i javnim sjednicama suda, navela je Jelačić.

Ona nije željela komentira Karadžićev slučaj, ističući da on još formalno nije zatražio, a ni dobio pravo, da sam sebe zastupa.

Što se tiče prava na telefonske razgovore, ono je ograničeno time da pritvorenik ne može da zove medije i svjedoke, ali porodicu, advokate i prijatelje može da čuje kada i koliko često želi, objasnila je Jelačić.

Pritvorenici mogu da razgovaraju iz telefonskih govornica unutar pritvorske jedinice, i sve što treba je da kupe telefonske kartice za razgovor, dodala je ona.

Prema pravilima pritvora u Scheveningenu, Karadžić ima svoju ćeliju, a kada mu se ne bude jela pritvorska hrana moći će sam da sprema jela u zajedničkim prostorijama.

Pritvorenici mogu u slobodno vrijeme, predviđeno pravilima pritvorske jedinice, da igraju stoni tenis, šah i druge društvene igre, gledaju televizijski program, čitaju novine, učestvuju u zajedničkim vjerskim službama, pohađaju kurseve engleskog jezika i bave se umjetnošću i zanatima.

Pristup internetu im nije dozvoljen.

U Tribunalu insistiraju da pritvorska jedinica nije zatvor i da osobe koje tamo čekaju pravosnažnost presude moraju biti tretirane kao nevine. Za 15 godina postojanja Haškog tribunala, kroz pritvorsku jedinicu je prošlo više od 130 optuženih za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije, rekla je Jelačić.

U pritvoru u Scheveningenu, pored Karadžića, trenutno boravi 37 optuženih za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.