ICTY
0

Karadžiću odobren razgovor s Goldbergom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) odobrilo je u petak nekadašnjem predsjedniku Republike srpske Radovanu Karadžiću da razgovara s ambasadorom Philipom Goldbergom, kao i da mu se dostave povjerljivi podaci SAD-a u vezi sa sporazumom Karadžića i američkog diplomata Richarda Holbrookea.

Vijeće se, međutim, u toj odluci unaprijed ogradilo da će taj razgovor, odnosno intervju, kao i informacije koje vlada SAD-a bude dostavila Karadžiću biti relevantni, odnosno uticati na njegov slučaj, saopćeno je iz ICTY-a.

U odluci vijeća je navedeno "kako su zvaničnici SAD-a više puta izrazili spremnost da potraže i dostave Karadžiću materijal u vezi sa sastankom Karadžić – Holbrooke, Milošević i drugi 18/19. jula 1996.", kao i da mu omoguće intervju s Goldbergom, te da je ono prihvatilo zahtjev nekadašnjeg vođe Srba u BiH.

"Sve informacije koje budu dostavljane Karadžiću iz SAD-a bit će zaštićene u skladu s pravilima ICTY-a o zaštiti tajnih, odnosno povjerljivih podataka", dodaje se u odluci vijeća.

U odgovoru na Karadžićeve zahtjeve SAD je ranije kao preduvjet zatražio da ICTY i odbrana garantiraju da će tražene materijale – ako postoje – koristiti samo kao osnovu za prikupljanje novih dokaza, kao i da ih neće objelodaniti ni drugačije upotrijebiti bez dozvole vašingtonske administracije.

Glasnogovornica ICTY-a Nerma Jelačić rekla je Tanjugu da realizacija intervjua zavisi od toga da li će "Amerika uspjeti da nađe i dovede Goldberga u Haag", i dodala da su Sjedinjene Države u načelu izrazile spremnost da sarađuju i pomognu Haškom sudu u prikupljanju svih važnih dokaza.

Karadžić tvrdi da mu je Richard Holbrooke jula 1996. godine obećao da neće biti uhapšen i izveden pred ICTY ako se povuče iz javnoga i političkog života.

Pozivajući se na taj dogovor, Karadžić osporava i nadležnost ICTY-a kao i navode optužnice haškog tužilaštva koja ga tereti za genocid i druge ratne zločine u BiH tokom sukoba devedesetih godina.

Karadžić je uhapšen 21. jula prošle godine u Beogradu nakon 12 godina skrivanja, a ICTY-u je izručen 30. jula.