Haški tribunal
0

Karadžiću bi, ako se ne pojavi, mogao biti nametnut advokat

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, kojeg optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo bi trebalo da nastavi sa izlaganjem uvodne riječi, započete 27. oktobra bez prisustva Karadžića, koji je odbio da se pojavi u sudnici, jer nije imao dovoljno vremena za pripremu odbrane.

Vijeće je naložilo da, ukoliko se Karadžić ni danas ne pojavi u sudnici, u utorak, 3. novembra bude održana rasprava na kojoj bi strane u postupku izložile svoja viđenja kako da bude nastavljeno suđenje ukoliko optuženi ne bude prisutan.  

Među opcijama je i nametanje advokata Karadžiću i imenovanje ''prijatelja suda'' za ovaj predmet. 

Karadžićevi pravni savjetnici su najavili ranije da se on ni danas neće pojaviti u sudnici. Sudsko vijeće je njegovo odsustvo protumačilo kao ''odricanje od prava da se prisustvuje suđenju''. 

Haški sud odbio je prošle nedjelje Karadžićev zahtjev za četvoromjesečno odgađanje početka suđenja, jer, kako je ocijenjeno, optuženi nije naveo nijedan valjani razlog za takav svoj zahtjev, koji bi bio u skladu s pravilnikom suda. 

Karadžićev zahtjev da mu je potrebno dodatno vrijeme za analizu pravnih akata i pregled svakog dokumenta, prema ocjeni suda, nisu od važnosti i nijedan od navedenih razloga ne opravdava traženo odgađanje početka suđenja za mart 2010. godine.
Jedan od Karadžićevih pravnih savjetnika  beogradski advokat Goran Petronijević ranije je rekao da Karadžić, u slučaju da mu Haški tribunal nametne branioca, sa njim neće imati nikakvu komunikaciju i odbiće saradnju.

Prema rasporedu rada za narednu sedmicu, radni dani u predmetu Karadžić biće ponedjeljak, utorak i srijeda. 

U Tribunalu su u petak objavljena i imena dva svjedoka koje Tužilaštvo namjerava da sasluša u srijedu, 4. novembra, a to su svjedok kome su odobrene zaštitne mjere i data šifra KDZ263 i Sulejman Crnčalo, koji je ranije svjedočio na suđenju bivšem predsjedniku Narodne skupštine RS Momčilu Krajišniku. 

 Bivši predsjednik RS uhapšen je 21. jula 2008. godine u Beogradu, a 30. jula prebačen je u Hag.