"Mesar iz Bosne"
0

Karadžićevo hapšenje na naslovnicama američkih listova

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dnevnik The New York Times na svojoj naslovnici podsjeća u utorak na ulogu Radovana Karadžića u ratu u Bosni i Hercegovini i ratnim zločinima zbog čega ga američki mediji nazivaju "mesarom iz Bosne".

Između ostaloga New York Times navodi da su srbijanske vlasti pojačale osiguranje Suda za ratne zločine u Beogradu gdje se nalazi Karadžić. Oko 50-tak nacionalista koji su se okupili pred Sudom skandiralo je predsjedniku Srbije Borisu Tadić da spasi zemlju tako što će se ubiti.

Srbijanske vlasti, piše Times, razmjestile su dodatne policijske snage oko zgrade američke ambasade koju su nasilni demonstranti zapalili u februaru kad su protestirali protiv proglašenja nezavisnosti Kosova.

Dnevnik iz New Yorka donosi i niz reakcija na hapšenje. Tako se prenosi izjava Nataše Kandić, direktorice Centra za humanitarno pravo iz Beograda.

"Još uvijek sam u šoku. Ovo je povijesna vijest. Niko više nije vjerovao da je ovo moguće. Bila sam sigurna da je Karadžić pod zaštitom crkve", rekla je Kandić.

Richard Dicker, direktor Human Rights Watcha, nazvao je Karadžićevo hapšenje povijesnim događajem.

"Na ovaj način dugačka ruka zakona postala je još duža i jača", kazao je Dicker, prenosi VoA.

O Karadžićevom hapšenju Washington Post također izvještava na naslovnici. Između ostaloga izvještava se da pojedinosti hapšenja nisu poznate.

"Ne zna se je li do toga došlo zbog nekog iznenadnog otkrića ili su se političke okolnosti konačno poklopile u Srbiji gdje mnogi ljudi vide Karadžića kao junaka koji je branio Srbe od užasnih masakra balkanskih suparnika", navodi Washington Post, koji procjenjuje da će se vlada predsjednika Borisa Tadića sigurno naći pod pojačanim pritiskom, ali istovremeno i ukloniti veliku zapreku mogućem ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Pozivajući se na srbijanske dužnosnike Post javlja da je Karadžić već neko vrijeme bio praćen nakon dojave jedne strane obavještajne agencije.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today prenosi agencijski izvještaj o uhićenju Radovana Karadžića u kome se prenosi izjava Ljiljane Karadžić koja je kazala da je o hapšenju svog supruga doznala od njihove kćeri.

"Čim je telefon zazvonio, znala sam da je nešto loše. Šokirana sam. Zbunjena. Sada barem znam da je živ", rekla je.

Ukoliko Karadžić bude izručen Haškom sudu, on će biti 44. Srbin koji je završio u ICTY-u, podsjeća Associated Press kojeg prenosi USA Today.