Beograd
0

Karadžićeva žalba još nije stigla u Specijalni sud

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu u ponedjeljak nije stigla žalba haaškog optuženika Radovana Karadžića na rješenje o njegovu izručenju Haaškom sudu, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Okružnog suda Ivana Ramić.

Kako je kazala novinarima ispred zgrade Specijalnog suda, iz PTT-a Srbije sud je obaviješten da su provjerene sve pošiljke koje su uručene tokom vikenda, ali niti jedna od njih nije upućena Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu.

Po riječima Ivane Ramić, sud će procijeniti koji je to razuman rok do kojeg će se čekati i vidjeti hoće li žalba Karadžićevih advokata uopće stići.

Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić u ponedjeljak je novinarima izjavio da i dalje ne želi potvrditi je li uopće uložio žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenim uvjetima za Karadžićevo izručenje, a nije isključio ni mogućnost da je ona podnesena "negdje izdaleka".

"Podsjećam vas da je Karadžić državljanin Republike Srpske, pa je najprirodnije da žalbu uputi iz države čiji je državljanin, sa Pala", izjavio je odvjetnik Vujačić, uz tvrdnju da sud mora prispijeće žalbe čekati "pet dana", te je isključio mogućnost da njegov branjenik bude Haaškom sudu izručen tokom ponedjeljka.

"Nije sporno da će Karadžić biti izručen Haaškom sudu, ali se za sada ne zna kada će to biti", rekao je Vujaèčić.

Vujačić je u petak navečer beogradskoj "Politici" izjavio da je žalbu predao u nekoj pošti u petak, neposredno prije isteka roka za žalbu, a to je potvrdio i Luka Karadžić, brat haaškog optuženika.

Kad žalba stigne u Specijalni sud, njegovo izvanraspravno vijeæe ima rok od tri dana za odluku o žalbi, nakon čega konaènu odluku o izruèenju potpisuje Ministarstvo pravosuða Srbije.