Daily Telegraph
0

Karadžićeva taktika slična Miloševićevoj

FENA
Potez bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića koji je saopćio da će bojkotirati početak suđenja pred Haškim tribunalom jer, kako kaže, nije uspio pripremiti svoju odbranu, podsjeća na taktiku odgađanja kojoj je u više navrata pribjegavao Slobodan Milošević, piše u petak Daily Telegraph.

Karadžiću, koji poput Miloševića insistira na tome da se sam brani, uručeno je milion stranica dokaznog materijala za proces koji bi mogao potrajati godinama.

Čini se, međutim, da suci ipak namjeravaju početi suđenje čiji je početak, podsjeća Daily Telegraph, do sada već dvaput odgađan i postići bar neki napredak.

The Times u uredničkom komentaru iznosi stav da bi Haški sud bez oklijevanja trebalo da odbaci taktiku odgađanja i ometanja procesa kojoj pribjegava Karadžić.

Slobodan Milošević je uspio do te mjere poremetiti svoj proces da je umro prije donošenja presude. Tribunal bi, prisjećajući se toga presedana, Radovanu Karadžiću morao ukazati na te bolne činjenice.

Igrarije moraju prestati i doktor Kardžić mora odgovarati, zaključuje autor uredničkog komentara u Timesu.

Dopisnik Financial Timesa u Nizozemskoj ističe kako bi Karadžićeva odluka da u ponedjeljak ne napusti svoju zatvorsku ćeliju ipak mogla dovesti do odgode suđenja, s obzirom na činjenicu da se procesi na Haškom sudu ne vode u odsutnosti optuženika.

Odluka sudaca da ipak počnu s pretresom ukazuje na mogućnost da će oni uvjeriti Karadžića da se pojavi u sudnici i da će mu nametnuti branitelja.

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz odbacio je sugestije da bi Radovanu Karadžiću možda ipak trebalo više vremena, ukazujući na brzinu kojom je optuženi do sada, prije početka suđenja, uručivao primjedbe.

Brammertz se nada da će proces Karadžiću biti okončan do 2012., a žalbeni proces do 2013. godine. Kako Tribunalu ističe manadata, vrijeme je vrlo dragocjeno, pa je Brammertz sažeo optužnicu kako bi ubrzao saslušanja, napominje Financial Times.