Haški tribunal
0

Karadžić želi kontakt s novinarima

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić pristao dati intervju za jedne novine, ali mu to ne dozvoljava haški registrar, te se ovaj zatvorenik Haškog tribunala žalio na odluku kojom mu se zabranjuje kontakt sa novinarkom holandskog lista Revu.

BIRN Justice Report javlja da se u svojoj žalbi Karadžić poziva na slobodu govora, koja je zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, te nizom odluka što se tiču davanja dozvole pritvorenicima i zatvorenicima da komuniciraju sa medijima, donesenih uglavnom u SAD-u.

Karadžić je krajem oktobra, a onda ponovo 7. novembra, zatražio od Tribunala da mu se odobri kontakt sa novinarkom Zvezdanom Vukojević, koja je od njega tražila intervju za list za koji trenutno radi.

Karadžić je pristao na intervju kako bi, stoji u njegovom pismu, imao mogućnost da kaže svoju stranu istine. U prvobitnom zahtjevu upućenom registraru stoji da je godinama “demoniziran” u medijima i da je to radio tužilac iz Haaga.

“Naročito sam primijetio da su tužilac, američki State Department i bivši ambasador Richard Holbrooke često i javno negirali postojanje sporazuma o neprocesuiranju mene pred MKSJ-om. Mislim da bi bilo fer samo kada bih ja mogao odgovoriti u istom maniru”, piše Karadžić.

Zahtjev mu je registrar odbio odlukom od 10. novembra u kojoj stoji da jedan od razloga odbijanja jeste ocjena da, ukoliko ovakav kontakt bude dozvoljen, postoji mogućnost da se “iznesu detalji o pritvoru i sigurnosnim mehanizmima”, te da bi to moglo predstavljati “prijetnju sigurnosti i obezbjeđenju, posebno ako novinar koji dođe u posjetu otkrije takve detalje”.

“Također, mogućnost senzacionalističkog izvještavanja nije isključena, što može, smatra registrar, imati negativne posljedice za vas te se miješati sa pravnim procesom pred Tribunalom”, navodi se u odluci.

Karadžić smatra da ovakva obrazloženja nisu “dovoljno dobra”, te da zvanična web stranica nudi mnogo više detalja o pritvorskoj jedinici nego će novinar koji dolazi u posjetu moći vidjeti. Također se žalio jer registrar nije razmotrio mogućnost telefonskog ili pisanog intervjua.

U svojoj žalbi Karadžić se poziva i na UN-ovu konvenciju o građanskim i političkim pravima, u kojoj stoji da “svako mora imati pravo na slobodu izražavanja: to pravo mora uključivati slobodu da traži, prima informacije i ideje svake vrste”.

Odluka će biti donesena naknadno.