Peter Robinson
0

"Karadžić želi advokata s Balkana"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić pristao bi da sarađuje sa advokatom koga odredi Haški tribunal, pod uslovom da je riječ o nekom iz bivše Jugoslavije, koji poznaje tu kulturu i govori isti jezik, izjavio je danas Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson.

On je novinarima u Hagu rekao da je Karadžić danas potpisao žalbu na imenovanje britanskog advokata Ričarda Harvija za njegovog advokata u pripravnosti, koga je imenovao Sekretarijat tribunala, po nalogu sudskog vijeća, kako bi preuzeo Karadžićevu odbranu ukoliko se odluči da ne dođe u sudnicu ni 1. marta 2010. godine, za kada je zakazan nastavak suđenja.

Robinson je rekao da Karadžić vjeruje da će uz pomoć "stendbaj" advokata sa Balkana moći da se dovoljno dobro pripremi za nastavak procesa, te da je bio frustriran kada je imenovan Harvi.

Karadžić insistira da se sam zastupa za optužbe za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. On je prvih dana suđenja odbio da se pojavi u sudnici, jer nije prihvaćen zahtjev da mu se odobri dodatno vrijeme za pripremu odbrane.

Prema Robinsonovim riječima, Karadžić naporno radi na pripremi svog predmeta, ponekad i do četiri ili pet sati ujutro. On je naglasio da je, sa skoro milion i po stranica materijala sigurno riječ o najkompleksnijem predmetu pred tribunalom.

Robinson je dodao da će, nakon rješavanja nesporazuma sa sekretarijatom u vezi sa isplaćivanjem nadoknada za rad, za nekoliko sedmica nastaviti da radi kao Karadžićev pravni savjetnik.