ICTY
0

Karadžić u sudnici, nastavak šest procesa iduće sedmice

FENA
Rasprava o pripremama za suđenje Radovanu Karadžiću i nastavak šest suđenja na rasporedu su rada Haškog suda (ICTY) za iduću sedmicu.

Bivši predsjednik Republike srpske bit će izveden pred suca Iaina Bonomyja u četvrtak 20. februara kako bi učestvovao u raspravi o stanju u postupku.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i drugim općinama u BiH, kao i za zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima širom te republike 1992.-1995.

Odgovarajući na prijedlog nove, izmijenjene optužnice, Karadžić je nedavno zatražio znatno sužavanje optužbi kako bi bilo skraćeno vrijeme za suđenje, ali se Tužilaštvo tome usprotivilo. Odluku o prijedlogu nove optužnice donijet će sudsko vijeće.

Na suđenju Vojislavu Šešelju suci bi tokom ove sedmice, kako su najavili prošle srijede, trebalo da saslušaju svjedoka optužbe VS-1029, prije nego što na snagu stupi odluka o prekidu procesa do daljnjega.

Nastavak suđenja lideru Srpske radikalne stranke, međutim, nije na zvaničnom rasporedu rada ICTY-a za iduću sedmicu. Šešelj je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH tokom 1991.-1993.

Tužitelji će u ponedjeljak ujutro nastaviti izvođenje dokaza protiv penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića, optuženog za zločine nad kosovskim Albancima u prvoj polovini 1999.

General Đorđević, koji je u to vrijeme bio načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, optužen je za prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca s Kosova u prvih šest mjeseci 1999.

Na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću suci će u ponedjeljak saslušati novog svjedoka optužbe, prenijela je Beta.

General Perišić je optužen za podržavanje i pomaganje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1992.-1995.; podržavanje i pomaganje ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva u Srebrenici u ljeto 1995., kao i to što nije poduzeo istragu o raketnim napadima na Zagreb u maju 1995. s položaja snaga „Republike srpske Krajine“.

Dokazni postupak optužbe bliži se kraju na suđenju penzionisanim hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon i druge zločine nad srpskim stanovništvom Kninske krajine tokom i nakon operacije Oluja u ljeto i jesen 1995.

Cijele iduće sedmice u Haagu će će se odvijati i suđenje sedmorici bivših oficira Vojske Republike srpske optuženih za genocid nad srebreničkim Bošnjacima i zločine u Žepi u ljeto 1995.

U toku je odbrana tadašnjeg komandanta Zvorničke brigade VRS-a Vinka Pandurevića. Pukovnik Pandurević svjedoči u svoju odbranu.

Dokaze odbrane nastavit će da iznose i advokati šest političkih i vojnih lidera samoproglašene „Hrvatske republike Herceg-Bosne“, optuženih za zločine nad Bošnjacima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993.-1994.