Den Haag
0

Karadžić tvrdi da je bio otet i traži kompenzaciju

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić izjavio je da su ga srbijanske vlasti "otele" i "držale na tajnom mjestu" pa je zatražio kompenzaciju od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), navodi se u dokumentu objavljenom u srijedu.
  • Prekršena su prava doktora Karadžića na slobodu i na informiranost o razlozima njegovorg hapšenja, kazao je Karadžić optuživši srbijanske vlasti da su ga "jednostavno otele", navodi se u dokumentu koji je u srijedu objavio ICTY, prenosi AFP.

Karadžić zahtijeva od Tribunala, koji u septembru treba da mu sudi za genocid, ratne zločine i zločine protiv humanosti zbog njegove uloge u ratu u BiH, da odredi "financijsku kompenzaciju ako bude oslobođen ili smanjivanje kazne ako bude osuđen".

Šezdesetčetverogodišnji Karadžić tvrdi da su ga "ljudi čiji mu je identitet nepoznat uhapsili" u jednom autobusu u Beogradu 18. jula 2008. godine i optužuje srbijanske vlasti da su "lažno saopćile" kako je uhapšen 21. jula 2008.

  • On je zatim prevezen na neko mjesto gdje je u tajnosti držan tri dana. U tom periodu, nikada nije obaviješten o razlozima hapšenja niti o identitetu svojih otmičara. Zabranjeno mu je da telefonira i nekog obavijesti da je uhapšen, dodao je optuženik koji se sam brani pred Haškim tribunalom.