Možeš misliti!
0

Karadžić traži poništenje sudskog procesa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je u utorak od Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da odbaci slučaj protiv njega zbog kršenja njegovih prava, onemogućene odbrane i mogućnosti "sudske likvidacije od predstavnika zemalja NATO-a".

U objavljenom podnesku pretpretresnom vijeću ICTY-a Karadžić navodi da je sudski proces protiv njega nemoguć jer bi se vodio na osnovu "prekršenih procesnih pravila i grešaka, gaženja ljudskih prava, derogirane pretpostavke nevinosti, neravnopravnog položaja u sporu, onemogućene odbrane i selektivnog progonjenja".

Karadžić također navodi da je proces protiv njega nemoguć i zbog "realne mogućnosti za 'sudsku likvidaciju' od strane predstavnika članica NATO zemalja, očigledno zainteresirenih za ishod procesa i dominantnih u svim odlučivanjima".

Karadžić je ponovio da je sa Sjedinjenim Državama i njihovim izaslanikom na Balkanu Richardom Holbrookeom 1996. godine imao sporazum da se povuče iz javnog života, u zamjenu za neizručivanje Haškom sudu, ali da se SAD, zbog "nespremnosti da ispuni preuzete obaveze", namjerio da ga likvidira.

Karadžić je pozvao tužilaštvo da prije bilo kakvog nastavka procesa razriješi pitanja "njegove likvidacije zbog nespremnosti SAD-a da ispuni obaveze koje je preuzeo", "zabrane odbrane u javnosti od sistematske demonizacije" i "zaplašivanja optuženog", koje mu je, kako navodi, SAD nametnuo.

"Ne odustajem od zahtjeva da se utvrdi da li je postojao taj sporazum i da li su njegovo izigravanje i prevara koju su izveli američki učesnici u sporazumu stvorili situaciju za kontinuirane pokušaje moje fizičke likvidacije", piše u Karadžićevom podnesku.

"Također, kada mi bude dopušteno da neometano primam dokazne materijale od svojih pravnih saradnika, podnijet ću neoboriv dokaz o čvrstim namjerama NATO-a, svakako uz saglasnost članica ovog vijeća, da budem likvidiran. Dokazi dolaze od osobe s velikim kredibilitetom pred ovim sudom", kaže se u Karadžićevom podnesku.

Bivši predsjednik RS-a optužuje predstavnike SAD-a, ICTY-a i haškog tužilaštva da su zastrašivali njega i "svakog ko bi imao da nešto kaže u prilog optuženom", a samim tim i potencijalne svjedoke odbrane.

"Vršili su kontinuirano zastrašivanje optuženog 'obezbijeđenom' kaznom doživotnog zatvora, uz žaljenje što ne postoji smrtna kazna, koju bih 'svakako dobio' kao 'evropski Bin Laden' i slično", tvrdi Karadžić, a prenosi Tanjug.

On navodi da su u tom zastrašivanju učestvovali i "glavni tužioci tribunala i članovi State Departmenta, posebno oni bliski demokratskoj administraciji i samom Holbrookeu i (Madeleine) Albright, pa čak i najviši članovi sudskog dijela tribunala, sudije i predsjednici Tribunala".

Karadžić navodi da ga više brine mogućnost "sudske likvidacije, koja bi za članice NATO-a bila elegantnija i s manje rizika", a koju "olakšava način donošenja pravila i njihovo autonomno mijenjanje od strane Tribunala i prilagođavanje kad god to nekome zatreba".

Prema Karadžićevom podnesku, "sudsku likvidaciju", između ostalog, omogućava i "suđenje po hibridnom, bastardnom pravosudnom sistemu kakav ne bi bio dopušten ni u jednoj zemlji koja podržava rad ovog tribunala", "sastav sudskih vijeća u kojima značajnu ulogu imaju sudije iz zemalja NATO", ko i "upadljivo i prkosno odsustvo sudija iz pravoslavnih zemalja, slovenskih zemalja i zemalja slobodnog svijeta".