Haški tribunal
0

Karadžić traži još deset mjeseci za pripremu

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić uputio je podnesak Tribunalu u kojem traži da mu se odobri još deset mjeseci ta pripremu odbrane, javlja BIRN - Justice Report.

Radovan Karadžić, koji je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) optužen za genocid i druge zločine počinjene u BiH, zatražio je od Suda dodatnih deset mjeseci za pripremu svoje odbrane.

"Tužilaštvo nije pokazalo ozbiljnu sklonost da značajno reducira obim ovoga mega suđenja. Doktor Karadžić želi da upozori Sudsko vijeće da će mu, ukoliko obim suđenja ostane ovakav, biti potrebno dodatnih deset mjeseci za pripreme“, navodi se u podnesku optuženog.

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine, a u pritvorsku jedinicu Tribunala u Haagu je prebačen deset dana poslije, kada se i prvi put pojavio pred ovim Sudom.

Do sada je u njegovom slučaju održano nekoliko statusnih konferencija prije početka suđenja, a na posljednjoj, 20. augusta, sudija Iain Bonomy je konstatovao da je predmet Radovan Karadžić "spreman za suđenje“.

Bivši predsjednik Republike Srpske u svom zahtjevu se poziva na pravilo koje mu garantuje da će imati "adekvatno vrijeme i sredstva“ za pripremu odbrane, te naglašava da je dužnost Sudskog vijeća "da izbjegne nepravdu kroz prenagljeno suđenje“.

Karadžić također upozorava da mu je vrijeme koje traži za pripremu potrebno prije početka suđenja – iznošenja uvodnih riječi i saslušanja prvih svjedoka – ističući kako je još u pretpretresnom postupku najavljeno da će se suđenje, kada počne, odvijati "punom brzinom“.

"Optuženom koji se sam zastupa, koji mora biti u sudnici najmanje pet sati dnevno, i koji se dugotrajno prevozi između sudnica i pritvorske jedinice, ne preostaje vrijeme da nadoknađuje pripreme koje nisu obavljene u fazi prije suđenja. Jedva mu ostaje vremena da se konsultuje sa članovima svog tima i spremi se za sljedeći dan“, navodi Karadžić.

Optuženi je uz zahtjev priložio i listu „zadataka“ koje njegov tim mora završiti prije početka suđenja, "jer neće biti dovoljno vremena za njih kada suđenje počne“.

Među zadacima je navedeno čitanje materijala dobijenih od Tužilaštva, koji se nalaze na oko 72 hiljade dokumenata, odnosno skoro milion stranica, istraživanje i razgovori sa svjedocima Tužilaštva, te razgovori sa potencijalnim svjedocima i vještacima.

Prema procjenama optuženog, za ovo će biti potrebno oko 22 hiljade sati, odnosno deset mjeseci.