Haag
0

Karadžić traži da ICTY odustane od procesa protiv njega

FENA
Radovan Karadžić je podnio zahtjev Tribunalu u Haagu (ICTY) da odustane od njegovog daljnjeg procesuiranja zbog toga što, kako smatra, tamošnje tužilaštvo “ometa proces”, javio je danas BIRN - Justice Report.

U dopisu koji je Karadžić uputio Tribunalu stoji da smatra kako je pretres obavljen 2. decembra 2008. godine na Palama, u kući njegove supruge Ljiljane, narušavanje procesa i zastrašivanje njegovih potencijalnih svjedoka.

Karadžić navodi da su “međunarodne snage” pretresle kuću njegove supruge u tri ujutro u potrazi za određenim dokumentima.

Ovom dopisu je priložena je i naredba Suda BiH da se izvrši pretres i izuzmu određeni dokumenti.

“Kako su mediji izvijestili, vojnici su viđeni kako iznose kutije i kofere iz kuće. Glasnogovornik NATO snaga u BiH Derek Chappell je rekao da je svrha pretresa u tri ujutro bila da ispitaju članove porodice Karadžić o njegovim vezama s haškim bjeguncima”, navodi se u dopisu, uz koji je priložen i videomaterijal s pretresa na Palama.

Karadžić postavlja i pitanje zašto su potrebni ovakvi pretresi nakon toliko godina ako Tužilaštvo ima jak slučaj protiv njega.

Haškom tribunalu je Karadžić dostavio i niz zahtjeva u kojima traži pristup dokumentima, javnim i zatvorenim, korištenim na nekim drugim suđenjima, među kojima i na suđenjima Rasimu Deliću, Sretenu i Milanu Lukiću, Momčilu Perišiću...

Radovan Karadžić se nalazi u pritvoru Tribunala od jula 2008. godine. Do sada je održano niz statusnih konferencija na kojima se raspravljalo o pretprocesnim radnjama.

Prema najavama iz Tribunala, suđenje bi moglo početi ovog ljeta.