Haški tribunal
0

Karadžić opozvao zahtjev za nalog NATO-u

SRNA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić opozvao je svoj zahtjev Haškom tribunalu da izda nalog NATO-u da mu dostavi dokumentaciju neophodnu za pripremu odbrane.

Karadžić je u podnesku sudskom vijeću objasnio da je odlučio da povuče svoj zahtjev od prošle sedmice, budući da je NATO u međuvremenu odgovorio da nije pronađena nikakva dokumentacija koju je nekadašnji predsjednik RS zatražio - objavio je Tribunal.

U podnesku sudskom vijeću Karadžić navodi da će intenzivirati svoje napore u traženju dokumenata od zemalja članica NATO-a.

Karadžić je početkom juna uputio tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Japu de Hop Sheferu pismo u kome traži da mu NATO dostavi kopije dokumenata neophodnih za njegovu odbranu.

U pismu je naveo da su mu potrebne informacije od NATO Centra za kombinovane operacije (COAC) u Vićenci od 10. i 12. februara 1995. godine, koje se tiču aviona viđenih u Tuzli i sva naređenja i informacije o avionima i osoblju zaduženom da nadgleda zonu zabranjenog leta nad Tuzlom u tom periodu.

Karadžić je zatražio da mu se dostave i izvještaji, memorandumi ili zapisnici sa sastanaka koji se tiču navoda da su avioni bili na području Tuzle tokom februara i marta 1995. godine.

On je tražio  i dostavljanje izvještaja, memoranduma i prepiske između NATO-a i SAD ili Turske, a koji se tiču "crnih letova za Tuzlu" od 10. februara 1995. do 31. decembra 1996. godine i svi dokumenti koji se tiču korišćenja osoblja UNPROFOR-a, vojnih posmatrača UN, UNHCR-a i nevladinih organizacija u BiH za dostavljanje oružja i municije bosanskim muslimanima između aprila 1992. i avgusta 1995. godine.
Karadžić je  tražio da mu budu  dostavljena i dokumenta  koji se tiču korišćenja osoblja UNPROFOR-a, vojnih posmatrača UN, UNHCR-a ili nevladinih organizacija u BiH za izvođenje vojnih ili obavještajnih aktivnosti za njihove vlade ili NATO u periodu između aprila 1992. i avgusta 1995. godine.

Nekadašnji predsjednik RS optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u vrijeme rata u BiH.