Haški tribunal
0

Karadžić od UN-a traži imunitet

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od UN usvajanje rezolucije kojom bi bila potvrđena njegova tvrdnja o postojanju sporazuma sa specijalnim izaslanikom SAD Richardom Holbrookeom koji mu garantuje imunitet.

Karadžić je u pismu predsjedniku Savjeta bezbjednosti Le Lung Minu zatražio da Savjet bezbjednosti poštuje sporazum koji je Holbrooke postigao sa njim u ime Savjeta, a koji ga oslobođa procesa pred Haškim tribunalom.

    	"Apelaciono vijeće Haškog suda 12. oktobra je odlučilo da sporazum sa Holbrukom nije validan bez rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. Bio bih vam zahvalan ukoliko biste usvojili takvu rezoluciju", navodi Karadžić u pismu.

Karadžić navodi da je 18. jula 1996. godine postigao sporazum sa Holbrukom da se povuče sa pozicije predsjednika RS i predsjednika Srpske demokratske stranke i iz javnog života, a da zauzvrat neće biti procesuiran  u Hagu.

"Održao sam svoj dio dogovora", navodi Karadžić u pismu i dodaje da Holbrooke to nije učinio, zbog čega od Savjeta bezbjednosti UN traži da "ispoštuje sporazum“.

On je dodao  da je prvobitno i međunarodna zajednica poštovala taj sporazum i da se on slobodno kretao po BiH uprkos prisustva snaga SFOR-a i IFOR-a, ali da je nakon njegovog hapšenja 2008. godine Haški tribunal odbio da poštuje taj sporazum.

"Tužilaštvo je isprva negiralo uopšte postojanje tog sporazuma. Predstavio sam 18 svjedoka i dokumenta SAD i UN koja pokazuju da je taj sporazum postignut sa Holbrukom 18. jula 1996.  godine", navodi Karadžić u pismu.
Nekadašnji predsjednik RS ističe da je nakon toga Tužilaštvo promijenilo taktiku, navodeći da se, čak i ako je sporazum postojao, on nije mogao oslanjati na ovlaštenja Holbrookea da postigne takav sporazum.

"Predstavio sam dokaze iz arhiva UN, kao i izjave svjedoka kao što su bivši visoki predstavnik Carl Bildt u kojima se vidi da su pregovori o mom povlačenju 1996. godine predstavljali kolektivni napor između UN, Kontakt grupe, u čiji sastav ulaze sve stalne članice Savjeta izuzev Kine, i članice UN. Holbrooke je jednostavno bio posljednji u  nizu sagovornika sa kojim sam pregovarao i prema tome bilo je normalno da vjerujem da je djelovao uz ovlaštenja Savjeta bezbjednosti UN", navodi se u pismu.

Karadžić je podsjetio da je Holbruk neposredno prije i poslije pregovora 17. jula i 22. jula 1996. godine izvjestio Savjet bezbjednosti o tome.

"Ovakav presedan Haškog tribunala u ovom slučaju onemogućiće diplomatama da postižu sporazume radi okončanja sukoba širom svijeta. Šta treba da  uradi predsjednik Afganistana Hamid Karzai kada se suoči sa ponudom Holbrookea? Na osnovu mog iskustva i odluka Tribunala on samo može zahtjevati rezoluciju UN prije nego prihvati bilo kakvo  zastupanje ili uđe u neki sporazum",  navodi se u pismu.

Karadžić je ističe da i u drugim dijelovima svijeta od Sudana do Zimbabvea i Hondurasa lideri jednostavno ne mogu da vjeruju diplomatama već moraju da zahtjevaju rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN. 

"Ako Savjet bezbjednosti nije voljan da stane iza diplomata koji pregovaraju okončanje ovih kriza  onda se ne može očekivati da se zastupanja tih diplomata shvataju ozbiljno", zaključuje Karadžić u pismu.
Apelaciono vijeće Haškog tribunala odbilo je Karadžićev zahtjev za odbacivanjem optužnice na osnovu sporazuma koji je on postigao sa bivšim američkim diplomatom Holbrookeom.

Početak suđenja Karadžiću pred Haškim tribunalom zakazan je za 26. oktobar.