Haški sud
0

Karadžić od Hrvatske traži informacije o oružju za Tuzlu

SRNA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u pismu Ambasadi Hrvatske u Hagu informacije o isporuci oružja avionom u Tuzlu za koju se sumnja da je izvršena u februaru 1995. godine i naporima da se te aktivnosti prikriju.

U pismu koje je označeno datumom 2. juna, Karadžić traži sve izvještaje, fotografije i bilješke o teretu koji je u Tuzlu, kako navodi, stigao avionom C-130 u februaru i martu 1995. godine.

Nekadašnji predsjednik RS, optužen u Hagu za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, traži od Hrvatske i bilješke o distribuciji ovog oružja ili municije iz Tuzle u Srebrenicu ili Žepu u istom periodu.

Karadžić očekuje i informacije o presretnutim razgovorima u periodu između 10. februara 1995. i 31. marta 1995. godine u kojima se raspravlja o dopremanju oružja i vojne opreme u Tuzlu, kao i podatke o raketama dugog dometa namijenjenim BiH, čiju su inspekciju u Hrvatskoj u avgustu i septembru 1995. godine izvršili, kako kaže, pripadnici osoblja SAD.

Karadžić navodi da su u razgovorima o transportu ovih raketa učestvovali predstavnci hrvatske Vlade, te američki diplomata Richard Holbrooke i ambasador Peter Galbraith.

Nekadašnji  predsjednik RS u odvojenom pismu od Ambasade Malezije u Hagu traži informacije o transportu i prodaji oružja, municije ili vojne opreme bosanskim muslimanim u periodu od aprila 1992. godine do avgusta 1995. godine od strane Vlade Malezije ili članova UNPROFOR-a iz ove zemlje.