Haški tribunal
0

Karadžić očekuje odbacivanje optužbi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić predao je Haškom tribunalu svoj pretpretresni podnesak, u kojem naglašava da će se suština njegove odbrane na predstojećem suđenju zasnivati na činjenici da on nikada nije planirao, podsticao, naredio, počinio, ili na druge načine doprinio ili podsticao na bilo koji zločin koji je naveden u optužnici.

U podnesku koji je danas objavljen, Karadžić negira da je ikada bio član udruženog zločinačkog poduhvata, te ističe da nema odgovornost nadređenog za zločine navedene u optužnici. On izričito naglašava da nije kriv ni za jednu optužbu koja mu se stavlja na teret.

Karadžić najavljuje da će se od optužbi "braniti s poštovanjem i dostojanstvom". "Ukoliko se pravo primijeni pravedno i dopusti da se sazna istina o događajima u BiH, doktor Karadžić je uvjeren da će pretresno vijeće zaključiti da on nije kriv", ističe se u dokumentu. 

U podnesku na oko 40 strana, Karadžićev tim odbrane ujedno izražava očekivanje da će sudsko vijeće naložiti Tužilaštvu da smanji obim predmeta, navodeći da će, kada to bude učinjeno, i sam optuženi biti u boljoj mogućnosti da se usredsredi na pripremu svog predmeta i biti u boljoj poziciji da pomogne vijeću u vezi sa činjenicama. 

Radovana Karadžića optužnica u 11 tačaka tereti za genocid, za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 

O stanju u postupku u predmetu protiv Karadžića sutra će se raspravljati u sudnici, na statusnoj konferenciji. 

Početak suđenja Karadžiću najavljuje se za 31. avgust ove godine.