Kurir
0

Karadžić navodno liječio i u Beču

FENA
Pod imenom "Pera" najtraženiji haški optuženik Radovan Karadžić, prema pisanju sutrašnjeg izdanja bečkog dnevnika "Kurir", navodno je liječio pacijente i u Beču, glavnom gradu Austrije.

Jedan bivši pacijent nadriljekara, čije je ime poznato redakciji "Kurira", a u tekstu se navodi kao Štefan Graf, tvrdi da je poznavao Karadžića, tj. Davida Dabića, koji je u Beču liječio pod imenom "Pera".

Graf se, prema "Kuriru" vozio kolima kada je prošlog utorka čuo da je uhapšen Karadžić i pošto je oženjen Srpkinjom se zainteresovao za ovu vijest i po dolasku kući upalio televizor.

"Skoro sam se šlogirao kada sam vidio slike Karadžića", rekao je Graf jer mu sjedi, bivši predsjednik RS-a, s bradom nije bio nepoznat.

Graf je, prema tvrdnji prepoznao nadriljekara, koji je, kako je dodao, hrvatskim pasošem liječio i u Beču.

"Pera" je, između ostalih, liječio i Grafovu suprugu, i to u jednoj kući u 14. bečkom okrugu, u ulici Mercštrase (Marzstraše).

Grafovi roditelji i drugi rođaci, takođe tvrde da su prepoznali "Peru" u liku uhapšenog Karadžića.

"Pokušali smo godinama da dobijemo dijete", rekla je supruga Grafa "Kuriru".

"Niti jedna metoda nije bila uspješna, i tako smo se uhvatili za posljednju slamku", dodala je ona rekavši da je jednog dana, sredinom 2006., dobila poziv od rođake koja živi u Beču.

"Ona mi je rekla da je u Beču jedan ljekar koji se bavi alternativnom medicinom iz domovine", prepričala je žena.

"Pera" je radio u stanu jedne srpske porodice u Beču, gde je i stanovao tokom boravka u glavnom gradu Austrije.

"Pera mi je stavio ruke na stomak i pitao da li osjećam toplotu. Ja sam odgovorila potvrdno iako ništa nisam osjećala", kazala je ona.

Graf je, kako je kazao, skeptično gledao na metode alternativnog lječnika.

"Bio mi je simpatičan, ali ujedno i prepotentan. Nisam vjerovao u to liječenje i sve sam detaljno pratio. Pri tom mi je upalo u oči da njegove ruke nisu tako stare kakav mu je opšti izgled. Dobro se prisjećam i njegove frizure s crnom kikom na glavi. On je bio stalno obučen u crno i imao je dugi lanac s krstom za vratom. On je djelovao kao pravoslavni sveštenik", objasnio je Graf.

Graf navodi kako je bilo veoma upadljivo da ih Pera nikada nije pogledao u oči, već je stalno zurio u pod i malo je govorio.

Graf je kazao da se uvijek govorilo na srpskom, i da je poslje tretmana, "Pera" njegovoj supruzi prodao neke kapi za 25 eura.

"Kada je kasnije naručila drugu bočicu od nje je traženo 50 eura. Ja nisam bio spreman da to platim i tada se razljutio", prepričava Graf koji je u Beču navodno vidio Karadžića.

Pera, je po Grafu, neredovno dolazio u Beč i ostajao maksimalno po tri dana.

Graf tvrdi da je "Pera", takođe, bio aktivan i u Italiji.

Grafovi su kontakt s "Perom" prekinuli prije više od godinu dana, kada je žena, i bez nadriljekareve pomoći, zatrudnila.

"Tada se on javio ponovo kod nas i htio je da priča s mojom suprugom. Očigledno je htio da naplati honorar za uspješno lječenje. Međutim ja sam tada prekinuo svaki kontakt s Perom ", zaključio je Graf.