Haški tribunal
0

Karadžić na statusnoj konferenciji 19. januara

FENA
Statusna konferencija u pretpretresnom postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića trebalo bi da bude održana u ponedjeljak, 19. januara.

Trećom statusnom konferencijom, na kojoj će biti razmatrana administrativno-tehnička pitanja, kao i pitanja koja se tiču objelodanjivanja dokaza kao i pripreme Karadžićeve odbrane, rukovodiće pretpretresni sudija Jan Bonomi.

Tužilaštvo je prošle sedmice saopćilo da je završilo sa objelodanjivanjem dokaza, odnosno da je dostavilo Karadžiću sav dokazi materijal koji se odnosi kako na važeću tako i na prijedlog nove optužnice, koja još nije postala pravosnažna.

Tužilaštvo je takođe obavijestilo sudsko vijeće da će nastaviti da razmatra moguće dokaze u skladu s pravilom 68 Statuta Haškog tribunala (koji se odnosi na potencijalno oslobađajući materijal).

Karadžić, koji se pred Tribunalom brani sam, uz pomoć stručnog i pravnog tima za odbranu, više puta je od sudskog vijeća tražio da naloži tužilaštvu da mu objelodani sve dokaze.

Još važeća haška optužnica protiv Karadžića sadrži 11 tačaka i tereti ga za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progone, deportaciju, nečovječna djela, zastrašivanje civila, otmice i druge zločine počinjene nad Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni tokom rata 1992-1995.

Nova optužnica, koju je tužilaštvo krajem septembra podnijelo pretresnom vijeću Tribunala, još nije postala pravosnažna.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu poslije više od 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a Haškom sudu je izručen 30. jula.