Serge Brammertz
0

"Karadžić je imao dovoljno vremena"

SRNA
Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić imao je dovoljno vremena da se pripremi za početak svog suđenja po optužnici za ratne zločine u BiH, izjavio je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz.

Brammertz je rekao da je Karadžić imao 15 mjeseci za pripremu i da su njegova prava ispoštovana.

Suđenje Karadžiću trebalo bi da počne u ponedjeljak, 26. oktobra, po 11 tačaka optužnice za ratne zločine, uključujući genocid, ali on tvrdi da nije imao dovoljno vremena za pripremu.

„Riječ je o sprovođenju plana o uklanjanju hiljada, desetina hiljada ljudi iz njihovog područja ubijanjem, stavljanjem u logore i silovanjima. To je suština slučaja. Želimo da žrtve budu u centru ovog slučaja“, rekao je Brammertz.

Karadžićev pravni zastupnik Peter Robinson kaže da bivši predsjednik RS sada razmatra opcije, nakon što mu je sud odbio zahtjev da početak suđenja bude odgođen za deset mjeseci.

„Prerano je da se kaže da li će se on pojaviti 26. oktobra. Neke od opcija su da se zatraži dodatno vrijeme na ad hok osnovi prije nastupa svakog svjedoka, bojkotovanje suđenja ili da se jednostavno pristane na saradnju“, rekao je Robinson.

On je dodao da „ne vidi kako suđenje može da bude pošteno“, kada Karadžić „nije imao dovoljno vremena da pročita ni dio od 1,2 miliona stranica dokumenata koje mu je dostavilo tužilaštvo - a kamoli da to istraži i pripremi se“.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše mogućnost bojkota, Brammertz je rekao da pravila Tribunala ne dozvoljavaju suđenja u odsustvu i da će sudije morati da riješe tu situaciju.

„Ovo suđenje će početi. Ako ne u ponedjeljak, onda nekog drugog dana“, zaključio je Brammertz.