Svetozar Vujačić
0

Karadžić će se u Haagu braniti sam

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Advokat Radovana Karadžića Svetozar Vujačić najavio je danas da će se bivši predsjednik Republike Srpske pred sudom u Haagu braniti sam.

"Karadžić će u Srbiji imati pravni, odnosno stručni tim, koji će mu pomagati u odbrani, ali će se pred Haškim sudom braniti sam, kako to na maestralan način radi i Vojislav Šešelj", kazao je Vujačić novinarima ispred Specijalnog suda.

On nije isključio mogućnost da će Karadžić sudu u Hagu biti izručen za vikend, kako je to najavio portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić, i naglasio da će žalbu na rješenje istražnog sudije o ispunjenju uvjeta za Karadžićevo izručenje Haagu podnijeti u petak, 25. jula.

Vujačić je objasnio da to čini kako bi se odgodilo izručenje, da bi na taj način pomogao porodici Karadžića da ga posjeti u pritvorskoj jedinici u Beogradu.

On je podsjetio da je istražni sudija dao dozvolu da porodica posjeti Karadžića, ali da visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak to koči.

Uži članovi Karadžićeve porodice, koji žive u Bosni i Hercegovini, nemaju putne isprave i bez odobrenja Lajčaka ne mogu napustiti zemlju.

Ponovivši tvrdnju da je Karadžić uhapšen u petak 18. jula, Vujačić je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv osoba koje su učestvovale u hapšenju i koje su ga držale do ponedjeljka, kada je predat istražnom sudiji, javio je Tanjug.

Karadžić je jučer zahtijevao da bude obrijan i ošišan, kazao je Vujačić, poslije čega je ušao u zgradu Specijalnog suda, gdje se u pritvorskoj jedinici trenutno nalazi Karadžić.

Ispred Specijalnog suda situacija je mirna, a zgradu osiguravaju pojačane policijske jedinice Žandarmerije.