Zločincu odobren zahtjev
0

Karadžić će prvi intervju dati holandskom listu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haškom optuženiku Radovanu Karadžiću prvi put je dozvoljeno da razgovara sa novinarima, stoji u izvještaju ICTY-a od petka.

Zvjezdana Vukojević, novinarka holandskog sedmičnika Revu, prva će dobiti intervju sa bivšim vođom bosanskih Srba, saznaje Reuters. Njoj je odobren i pisani i telefonski kontakt sa zatvorenikom, ali i drugi načini za izvođenje intervjua, stoji u odluci sudskog vijeća.

Karadžić, koji pred sudom zastupa sam sebe, uz pomoć savjetnika, u Haškom sudu se nalazi zbog optužbi za genocid u Bosni i Hercegovini u ratu od 1992. do 1995. godine. Optužbe, kako je poznato, uključuju i one za masakr nad 8.000 bosanskih muslimana u Srebrenici.

Na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio se da nije kriv.

On je i ranije od suda tražio da se licem u lice susretne sa Vukojevićevom kako bi progovorio o svojoj situaciji, ali je u novembru 2008. taj zahtjev odbijen. Žalba koju je potom uložio urodila je plodom, te mu je sud djelimično ispunio želju.

Naime, komunikacija koju će imati s novinarkom bit će pod nadzorom suda, a ako Vukojević ne bude poštovala pravila suda, mogla bi se suočiti sa istragom i postupkom protiv nje same.