Nerma Jelačić
0

Karadžić će biti tretiran kao i ostali optuženi

FENA
S obzirom na to da je Tribunal spreman već nekoliko dana da primi Radovana Karadžića u pritvorskoj jedinici a i u sudnicama ovoga tribunala, možemo očekivati da će u roku od par dana po dolasku u pritvorsku jedinicu biti zakazano prvo pojavljivanje pred sudom, kada bi Radovan Karadžić prvi put ušao u sudnicu Haškog tribunala.

Ima mogućnost, ukoliko to izabere, da se izjasni o krivici po svakoj od 11 tački optužnice kojom ga tužilaštvo tereti za ratne zločine, ali on se naravno ne mora izjasniti o krivici taj dan, nego može to, po pravilima Tribunala, odgoditi za 30 dana, kazala je glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Na pitanje da li on može već na prvom pojavljivanju insistirati na tome da se brani sam, što se već iz njegovog odbrambenog štaba najavljuje kao solucija, nešto slično metodama koje je koristio Milošević, Jelačić je odgovorila:

"Sudija će se sigurno interesirati za način razmišljanja optuženog o postavljanju svoje odbrane. On će ga upitati da li je izabrao privremenog zastupnika ili advokata koji će da bude tu uz njega ili da li je odlučio da se sam brani. Ukoliko on iskaže želju da se sam brani, sudija će to razmotriti, ali važno je imati na umu da su sudije ovoga suda jedini koji mogu njemu dati ili oduzeti to pravo, ukoliko mu ga i dodijele."

O tome da li se već sada zna koje je sudsko vijeće nadležno za slučaj „Karadžić“ budući da operativno rade tri sudska vijeća, Jelačić je rekla da je predsjednik suda dodijelio slučaj „Karadžić“ Sudskom vijeću 1, ali poimenice sudije još uvijek nisu imenovani za ovaj slučaj. Sudsko vijeće 1 ima sedmero sudija i troje od njih će biti imenovano u panelu sudija.

Na pitanje koja je pritvorska jedinica Karadžiću namijenjena, da li je to pritvorsk jedinica koja je ranije bila rezervirana za nega ili je to neka upražnjena pritvorska jedinica u kojoj je već neko bio, ili je to neka specijalna pritvorna jedinica baš za Karadžića, Jelačić je za Deutsche Welle odgovorila:

"Ne, on će se tretirati u pritvorskoj jedinici kao i u samom Tribunalu, kao i svaki drugi optuženi. Dakle, moramo imati na umu da on dolazi, što se Tribunala tiče, ovdje sa „presumpcijom“ nevinosti i tako će da bude i tretiran. Dakle, imat će istu ćeliju kao i ostali pritvorenici. Koja će tačno to ćelija da bude ja ne znam i ne mogu da spekulišem o tome, ali ako imamo na umu da će to biti jedna od 84 ćelije u pritvorskoj jedinici, a da je do sada nekih 130 osoba prošlo kroz pritvorsku jedinicu Tribunala, sigurno je da je neko već prije boravio u njoj."

Odgovarajući na pitanje da li se može u ovom času pretpostaviti koliko bi suđenje moglo trajati s obzirom na različite spekulacije o tome koliko će trajati sud, kada će se zatvoriti eventualno rad Haškog tribunala, dakle ima li tu u tom smislu nekih od određenijih pretpostavki, Glasnogovornica Jelačić je odgovorila:

"Tu su dvije stvari u pitanju. Jedna se tiče slučaja Karadžić. To je složen slučaj. Optužbe koje su iznijete protiv njega su jako važne, jako seriozne, govorimo o genocidu, ratnim zločinima, zločinu protiv čovječnosti itd. Jedanaest tačaka optužnice treba dokazati, a također i on treba iznijeti odbranu. Dakle, složen je slučaj i sigurno će da traje. Pravda se ne može postići nabrzinu.

Što se tiče Tribunala i njegovog rada, poznato je da je to ad hoc tribunal i da nikada nije smatrano da će ovdje biti zauvijek. Zbog toga Tribunal već nekoliko godina surađuje i sa Sudom BiH i ostalim sudovima u regionu koji se bave ratnim zločinima, ali o tačnom datumu zatvaranja ovog tribunala ne možemo govoriti. Dakle, stav je Tribunala da sve one osobe protiv kojih je Tribunal potvrdio optužnicu odgovaraju za te zločine pred sudijama ovoga tribunala, a to uključuje i Radovna Karadžića, kao i dvojicu bjegunaca koji su još uvijek na slobodi.