Svijet
4

Karachi: Teroristi prerušeni u policajce izveli napad na aerodrom, ubijene 23 osobe

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje 23 osobe ubijene su u terorističkom napadu koji su izveli napadači prerušeni u policajce na terminalu Međunarodnog aerodroma Jinan u Karachiju u Pakistanu.

Militanti naoružani automatskim oružjem, lanserima raketa i granatama napali su aerodrom prije ponoći. Borbe sa snagama sigurnosti aerodroma i policijom trajale su šest sati. Ubijeno je 10 napadača, tvrde pakistanska paravojska. Poginula su i najmanje četiri uposlenika aerodroma, osobe koje su vršile poslove obezbjeđenja te uposlenici kompanije Pakistan International Airlinesa.

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za napade kazavši da je to osveta za vođu Hakimullaha Mehsuda koji je ubijen tokom novembarskih protesta u SAD-u.

S aerodroma su odzvanjale eksplozije i pucnji, a na televizijskim snimcima vidi se gusti dim.

Terminal koji su teroristi napali namijenjen je za teret i VIP putnike. Službenici su izjavili da su uspjeli evakuirati cijeli aerodrom.

"Nema štete na avionima, a požar koji je zahvatio terminal je ugašen. Aerodrom će biti očišćen tokom dana", rekao je glasnogovornik pakistanske vojske Asim Bajwa.

Ovaj napad povećao je zabrinutost povodom sigurnosne situacije u Pakistanu i doveo do pitanja kako su militanti mogli ući kao policijski službenici na aerodrom jednog od najvećih gradova na svijetu.