Svijet
32

Kapetan nestalog aviona obavio telefonski razgovor sa "misterioznom ženom"

Tanjug
Kapetan Zaharie Ahmad Shah
Kapetan Zaharie Ahmad Shah
Kapetan nestalog malezijskog aviona sa leta MH370 obavio je dvominutni telefonski razgovor neposredno prije poletanja sa "misterioznom ženom" koja je koristila broj mobilnog telefona registrovan na lažno ime, piše danas Daily Mail.

To je bio jedan od posljednjih poziva na mobilni telefon kapetana Zahariea Ahmada Shaha, prije polijetanja aviona Boeing 777 sa aerodroma u Kuala Lumpuru prije 16 dana.

Istraga smatra da je ova detalj potencijalno značajan, jer svako ko kupi prepaid SIM karticu za mobilni telefon u Maleziji mora da popuni formular sa ličnim podacima, što je uvedeno poslije terorističkih napada u SAD-u.

Policija je utvrdila da je SIM kartica kupljena "nedavno" i da je neko dao ime žene - ali je koristio lažni identitet - otkriće koje pokreće strahovanja o mogućoj vezi kapetana Zahariea (53) i terorističkih grupa čiji pripadnici redovno koriste SIM kartice kojima se ne može ući u trag.

Zato policija, u ovom slučaju, istražuje u kojoj prodavnici u Kuala Lumpuru je prodata ta kartica, pošto je istraga već razgovarala sa svima sa kojima je pilot razgovarao i nekoliko sati prije leta.

Avioni i brodovi su se i danas usredsredili da pronađu paletu i druge otpatke u udaljenoj lokaciji u južnom dijelu Indijskog okeana, pošto je jučer paletu primijetio jedan od aviona koji je uključen u pretragu.

Međutim, danas je malezijsko Ministarstvo za transport saopštilo je da je Malezija dobila snimke od francuskih zvaničnika na kojima su pokazani potencijalni objekti u blizini plovnog koridora u Indijskom okeanu i da su odmah obavijestili Australijance uključene u potragu za avionom.

Smatra se da je to bliže oblasti Indijskog okeana, gdje Australija i Kina također vrše satelitsko osmatranje i snimanje u potrazi za krhotinama aviona koji je nestao 8. marta sa 239 putnika i članova posade, dodaje agencija AP.