Danas prvo saslušanje za brodolom
0

"Kapetan kukavica" iz straha propušta početak suđenja

Sarajevo-x.com
Francesco Schettino
Francesco Schettino
U talijanskom gradu Grossettu danas će početi suđenje za nesreću broda Costa Concordia, koji se 13. januara nasukao kod otoka Giglio.

Podsjetimo, u nesreći je stradalo 30 osoba, a kapetan broda Francesco Schettino optužen je masovno ubistvo iz nehata i napuštanje broda prije evakuacije putnika.

Njegovi advokati kazali su da kapetan koji je zbog svojih postupaka prozvan "kapetan kukavica" neće prisustvovati suđenju jer strahuje za vlastitu sigurnost.

"Neprijateljska klima koja se stvorila oko njega bi ta njega mogla biti opasna", kazao je advokat Bruno Leporatti, a prenosi BBC.

Schettinov rođak rekao je novinar da je kapetan u depresiji te da se teško nosi sa optužbama i smrću putnika. "On je čovjek koji ima osjećaje i boli ga sve što se desilo", dodao je.

Na saslušanju će prisustvovati oko 70 advokata, stručnjaka i preživjelih.

Suci će ispitati stručnjake o brodolomu 114.500 tona teškog broda, pomorski eksperti će imati zadatak da rekonstruiraju nesreću.

Bruno Neri, profesor elektronike na univerzitetu u Pisi rekao je kako se žele uvjeriti da su svi instrumenti na brodu ispravno radili jer Schettino svoju odbranu djelimično temelji na nepouzdanosti brodskih instrumenata.

Osim Schettina na optuženičkoj klupi su i čelni ljudi kompanije Costa Crocciere, među kojima su Manfred Ursprunger, izvršni potpredsjednik i Roberto Ferrarini, voditelj odjela za hitna stanja. Optuženo je još pet članova posade, među kojima drugi časnik Ciro Ambrosio.