Svijet
0

Kapetan Francesco Schettino prisustvuje saslušanjima uoči suđenja

FENA
Francesco Schettino
Francesco Schettino
Kapetan nasukanog kruzera Costa Concordia prisustvovat će naredne sedmice saslušanjima uoči početka suđenja na kojima će eksperti predočiti analize događaja koji su doveli do toga da brod udari u stijenu kod italijanske obale u janaru ove godine kada je poginulo 30 osoba.

Luksuzni kruzer leži napola potopljen na morskom dnu u blizini toskanskog otoka Giglio nakon nesreće koja se desila prije deset mjeseci. Najmanje 30 osoba je poginulo tokom haotične noćne evakuacije 4.200 putnika i članova posade, a dva tijela još nisu otkrivena, prenosi Reuters.

Tri dana saslušanja, na kojima se razmatraju dokazi uoči početka suđenja, bit će održana naredne sedmice u gradu Grossetu. Kapetan Francesco Schettino suočava se s optužbama za višestruka ubistva iz nehata i napuštanje broda.

Još osam oficira broda i rukovodilaca Costa Cruises, kompanije u čijem je vlasništvu Costa Concordia, pod istragom su zbog njihovih uloga u nesreći broda teškog 114.500 tona.

Schettino je javno obećao da će prisustvovati saslušanjima, na kojima će biti predstavljeni podaci uzeti iz "crne kutije" broda i analize nesreće od komisije eksperata.

  • Moje je pravo da učestvujem, izjavio je Schettino prošle sedmice. On je kazao kako želi biti siguran da su konsultanti koje je angažovala njegova odbrana ispravno protumačili podatke iz "crne kutije".

Schettino nije prisustvovao prvim saslušanjima, koja su održana u martu. Sud je nakon toga odgodio saslušanja za sedam mjeseci kako bi ekspertima dao vremena da prikupe i analiziraju dokaze.