Australija
0

Kapetan Dragan pušten na slobodu

SRNA
Australijski sud uvažio je danas žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, protiv zahtjeva Hrvatske da joj bude izručen, i naredio da bude pušten iz zatvora.

Vasiljković je uhapšen u januaru 2006. godine nakon što je Zagreb zatražio njegovo izručenje povodom optužbi da je počinio zločine tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Sud je u aprilu 2007. godine donio odluku da Vasiljković može biti izručen, ali je on potom uložio seriju žalbi, tvrdeći da u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje.

Australijski Federalni sud u punom sastavu utvrdio da je postoji "suštinska ili stvarna šansa" da Vasiljković bude oštećen zbog svoje nacionalnosti ili političkih stavova ukoliko bude poslan na suđenje u Hrvatsku.

Hrvatska optužuje Vasiljkovića da je bio umiješan u mučenje i ubistva hrvatskih civila i zatvorenika u Kninu 1991. godine i selu Bruska 1993. godine.

On je odbio ove optužbe, ali je u intervjuima medijima rekao da je obučavao srpske regrute, ubijao u borbi i ispitivao neprijateljske vojnike.

Vasiljklović je uspio da ubijedi sud da Hrvatska želi da mu sudi djelimično i zbog njegovog političkog uvjerenja da Srbi iz Krajine imaju pravo na samoopredjeljenje.
Sud navodi da je izručenje bjegunca traženog zbog "njegove rase, vjere, nacionalnosti ili političkih stavova" zabranjeno australijskim zakonom.

Trojica sudija naredili su da Vasiljković bude pušten iz zatvora, ali je realizacija odluke odgođena do sutra u 15.00 sati, kako bi Hrvatska imala vremena da podnese žalbu, ukoliko to želi.