Svijet
6

Kapetan Costa Concordije prije nesreće pokušavao impresionirati putnike

Klix.ba
Francesco Schettino (Foto: EPA)
Francesco Schettino (Foto: EPA)
Kapetan potonulog kruzera Costa Concordia Francesco Schettino je rekao da je plovio blizu talijanskog otoka Giglio jer je želio impresionirati putnike.

Tokom njegovog prvog svjedočenja na suđenju, na kojem mu se sudi za ubistvo i napuštanje dužnosti, Schettino je rekao da je želio putnicima priuštiti bolji pogled.

Trideset dvije osobe su smrtno stradale u januaru 2012. godine, nakon što se kruzer Costa Concordia nasukao na stijene i prevrnuo u blizini talijanskog otoka Giglio. Schettino je odbacio glasine da je u trenutku nesreće pokušavao impresionirati ženu koja je u tom trenutku bila s njim za kormilom. Umjesto toga tvrdi da se iza njegovog poteza kriju "komercijalni" razlozi.

"Želio sam ubiti tri ptice jednim kamenom, zadovoljiti putnike, salutirati penzionisanom kapetanu koji živi na otoku i učiniti uslugu glavnom konobaru na kruzeru", izjavio je kapetan.

Dodao je da je često vršio slične manevre kako bi impresionirao putnike.

Schettino ima odvojeno suđenje jer se preostalih pet optuženika nagodilo.

Tužitelj je rekao da će tražiti 20 godina zatvorske kazne za kapetana.

Vlasnici kruzera su optužili Schettina da je izveo nedozvoljeno skretanje sa zacrtane rute. On je prihvatio određenu odgovornost, ali je odbacio kriminalne optužbe. Dodao je da je svojim potezima nakon nasukavanja spriječio još veće gubitke. Za nesreću je optužio članove vlastitog tima.

U trenutku nesreće je na kruzeru bilo 4.000 ljudi. Schettino je u talijanskim medijima proglašen zlikovcem nedugo nakon što je naredio evakuaciju.

Njegovo je svjedočenje uslijedilo mjesec dana nakon što je pronađeno tijelo posljednje nestale osobe.