Svijet
141

Kao da kiša i blato nisu dovoljni: Policajci u Makedoniji palicama tukli izbjeglice

Klix.ba
(Foto: AFP)
Oko 7.000 izbjeglica danas je putovalo preko Grčke a veći dio ih je ušao u Makedoniju. Kiša, hladno vrijeme i blato na putevima nisu jedina prepreka na njihovom putu.

Na snimcima koje je napravila ekipa Sky Newsa vide se granični policajci kako palicama udaraju izbjeglice. Sky News navodi da su na snimcima makedonski graničari.

Grčki policajci kažu da je ovo najveći pojedinačni val izbjeglica koji su vidjeli ove godine.

Macedonian misery: hundreds of people trying to cross from Greece into Macedonia faced cold rain and angry riot police as they gathered in the muddy no-man's land on the border. Many had spent the previous night sleeping outside in the cold and wet.

Posted by Channel 4 News on 10. Septembar 2015

Samo u Grčku luku Pirej danas je došlo oko 2.500 izbjeglica sa otoka Lesbos. Istovremeno, izbjeglice i dalje pristižu na Lesbos i druge grčke otoke.

U međuvremenu, Austrija je ponovo obustavila željeznički saobraćaj prema Mađarskoj. Također, dva policajca na željezničkoj stanici u Budimpešti onemogućavaju izbjeglice da uđu na stanicu i kupe karte.

Izbjeglice koje se nalaze u parkovima u Beogradu također su u posebno teškoj situaciji s obzirom da je veći dio dana padala kiša te da se temperature spuštaju i ispod 10 stepeni.

Pojedini aktivisti večera su organizirali prebacivanje izbjeglica u kuće i slične objekte kako bi im barem privremeno pomogli.